Een jagger wil ik wel zijn, maar een vitalo?

‘Pensionado’s’, ‘senioren’, ‘bejaarden’. In een tijdsgewricht waarin vrouwen door genderfundamentalisten opnieuw worden gedefinieerd, nu als ‘menstruerende personen’ zijn ook de oude benamingen voor 65-plus niet meer van deze tijd. Dus kozen taalspecialisten op verzoek van het dagblad Trouw een nieuwe term: vitalo’s.

Kansloos

Het is om een aantal redenen een kansloos woord, o.a. vanwege de herkomst. Zo vaart dagblad Trouw in de pensioendiscussie een volgzame koers, trouw aan de opvattingen van De Nederlandsche Bank, die weer trouw uitvoerder is van het door de overheid in de markt gezette frame dat erop neerkomt dat ouderen de pensioenen van jongeren opeten terwijl met dat fabeltje door een groot aantal deskundigen al adequaat is afgerekend. De krant mist elke vechtlust als het om senioren gaat en is daarmee ontrouw aan zijn eigen lezers. De voormalige verzetskrant diskwalificeert zich zo als een medium dat recht doet aan de 65-plus generatie. Niet iedereen hoeft wat mij betreft per se een provo (term uit de sixties) te zijn, maar slaafs de mantra’s van Rutte nakauwen gaat me toch ook te ver.

Ook de Vlamingen vinden het niks

Vitalo? Ook de Vlamingen vinden het niks, hoorde ik vanmorgen in De Taalstaat van Frits Spits, zo’n knarse knar die zich steeds vernieuwt met de mentale flexibiliteit van een octopus, terwijl hij al die jaren trouw blijft aan zijn eigen uitgangspunten. Typisch moderne senior, zoals ik ze graag zie. Ik zie in Frits niet zo’n suffige vitalo. Het is weer zo’n typisch Nederlands polderwoord; we zijn niet links, we zijn niet rechts, we zijn dociel. Het mag wel een naam hebben, als hij maar geen aanstoot geeft. Ook de Belgen zien niets in vitalo. Als antwoord schreef de Vlaamse radio een prijsvraag uit. Op de top 10 prijken wat mij betreft- twee prachtige termen; ‘nouveau gris’ en ‘jaggers’. Die laatste term is een verwijzing naar Mick Jagger, de zanger van The Rolling Stones. ‘Sympathy for te devil’ en ‘You can’t always get what you want’; twee Stones-titels waar tussenin het hele leven van de sixtie-generatie besloten ligt. Een jagger wil ik wel zijn, maar een vitalo? Bah.

TON VERLIND

foto: Wikipedia

3 reacties op “Een jagger wil ik wel zijn, maar een vitalo?
 1. Hans Marijnissen schreef:

  Beste Fons, wat een zure column. Gaat alles wel goed? Uit je stukje blijkt dat je de achtdelige serie voorafgaand aan de taalwedstrijd niet hebt gelezen. Die ging namelijk over de kracht en creativiteit die ‘jonge ouderen’ bezitten, en die ze kunnen gebruiken in de jaren waarin het straks misschien wat minder gaat. De term ‘vitalo’ is overigens niet van Trouw: die is uit maar liefst duizend inzendingen gekozen door een onafhankelijke vakjury, bestaande uit Nelleke Noordervliet, Frits Spits en Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke van Dale. Trouw was niet bij de keuze betrokken. Het gaat trouwens erg goed met Trouw. We maken mooie kranten en de oplage is stabiel. Misschien moet je ‘m eens gaan lezen.

  Veel plezier met je mediabedrijf,

  Hans Marijnissen

  • Ton schreef:

   Ik lees Trouw hoor, anders had ik geen beeld gehad van de krant. Ik liet me voor deze column inspireren door wat ik in De Taalstaat van Frits Spits hoorde en ook door wat de hoofdredactie van Trouw kortgeleden nog schreef over de pensioenen waarbij de overheid werd aangemoedigd om toch vooral door te gaan met korten. In de bekommernis van Trouw om de vitalo’s en dit standpunt zag ik enige incongruentie. Zoiets is altijd een mooie inspiratiebron. Verder hoeft de redactie zich wat mij betreft niet te verontschuldigen voor het woordje vitalo. Je doet zoiets toch om discussie uit te lokken, neem ik aan. Nou, daaraan is deze weblog een bijdrage. Vat het niet te zwaar op. Ik heet trouwens Ton, geen Fons.

 2. Guy Matti schreef:

  Het gaat langzaam zielig worden en begint te ontaarden in bezigheidstherapie voor ouderen afgewisseld met een kwisje wat maakt het uit hoe ze ons noemen blijf gewoon van onze pensioenen

Geef een reactie