De dorpscoöperatie doet voor 175 euro wat bij de gemeente 800 kost.

De dorpscoöperatie doet het voor 175 euro, de gemeente voor 800.

Unknown-3Als dagvoorzitter heb ik gisteren leiding gegeven aan het congres “KBO-Brabant Doet!” in de Brabanthallen in Den Bosch. 500 Bestuurders met verschillende achtergrond bogen zich daar over de “participatiemaatschappij”. Voor velen gaat achter dat begrip een afschrikwekkend bezuinigingsbeleid schuil. Maar in Brabant “doen” ze gewoon. Daar ontstaat de ene coöperatie na de andere. Daar krijgt de participatiemaatschappij vorm in concrete projecten. Er werden er vijf gepresenteerd van hobbyruimte (je loopt er binnen om je hobby te bedrijven), tot huiskamerprojecten (je gaat er naar toe als je gezelschap zoekt), tot scootmobielbaan (waar ouderen leren om je NIET van je sokken te rijden), tot beweegeiland (een school die een deel van de wijk zo heeft ingericht dat bewoners er actief bezig kunnen zijn en elkaar zo kunnen ontmoeten) tot een dorpscoöperatie, waar je alle mogelijke hulp kunt krijgen als je er lid van wordt.

Die projecten zijn vele malen inspirerender dan wat beleidsmakers over de participatiemaatschappij te zeggen hebben. Voorzitter van KBO Brabant is de immer flamboyante Frans Slangen. Hij keerde zich fel tegen het kabinet dat op prinsjesdag opnieuw forse bezuinigingen aankondigt als het om ouderen gaat en tegen de overheid in het algemeen: die werkt de participatiemaatschappij eerder tegen dan hem te realiseren, vond hij. Burgers zijn heel goed in staat om voor weinig geld goede maatschappelijke initiatieven te nemen,zo bewijzen ze daar in proeftuin Brabant. Het is de provincie met de hoogste coöperatie dichtheid. Maar ze komen terecht in een stroperig veld van onzinnige regels, overdreven bemoeizucht van machthebbers die eigenlijk niet echt hun invloed aan burgers willen overdragen.

“Niet burgers moeten leren participeren”, aldus Slangen, “maar de overheid”. Professionele beleidsmakers moeten zich terugtrekken, afstandnemen van hun bedilzucht en burgers faciliteren bijvoorbeeld door ze wat sneller hun eigen geld terug te geven in de vorm van subsidie voor veelbelovende projecten. Hoe stroperig de overheid functioneert als het gaat om verantwoordelijke burgers bleek uit de toelichting op de 5 succesvolle projecten. In bijna alle gevallen duurde het minstens 3 jaar tussen idee en uitvoering ervan.

Een projectleider van de dorpscoöperatie vertelde hoe ze daar de proef op de som namen, toen een mevrouw met een rollator aanklopte om bij de voordeur een helling te maken, zodat ze gemakkelijker over de dorpel zou kunnen. De dorpscoöperatie realiseerde dit in 2 weken voor een bedrag van 175 euro. De gemeente deed er meer dan 6 weken over en offreerde een rekening van 800 euro.

Alle instellingen die zich bezighouden met zorg zouden coöperaties moeten worden, zei Slangen, dus eigendom van burgers. De participatiemaatschappij zal er leuker door worden en vooral een stuk goedkoper.

Getagd met , , , ,

Geef een reactie