Dieuwke Wynia: de redder van Matthijs van Nieuwkerk

De publieke omroep is aan een ware ramp ontsnapt. Het was het moment, dat DWDD-eindredactrice Dieuwke Wynia (43) overwoog een carrière-move te maken naar BNN. Ze kon daar televisiedirecteur worden. Toen ze zich realiseerde dat haar aanstaande vertrek top-presentator Matthijs van Nieuwkerk tot wanhoop bracht (Dieuwke: “Matthijs overwoog vanwege mijn vertrek te stoppen met DWDD”) herzag ze haar besluit en bleef . De publieke omroep dus aan een ramp ontsnapt!

Dieuwke bedankt!

Haar besluit om toch bij de Vara te blijven, was goed voor Matthijs en goed voor de publieke omroep, aldus de eindredactrice, die zich in een interview met Volkskrant Magazine van dit weekend aan de lezer toont als een fijngevoelige, empathische karaktervrouw, waaraan de publieke omroep een groot deel van zijn marktaandeel heeft te danken en Matthijs natuurlijk zijn succes.

Hard door de week, empathisch op vrijdag

Door de week meestal te druk met haar werk, veegt ze op vrijdag haar agenda schoon om met haar redactie 2 glazen wijn te drinken. Dat slecht de barrières, is goed voor de bonding en heelt de wonden die in de loop van de week ontstaan. Dieuwke houdt van directe communicatie. Waar gehakt wordt vallen spaanders en is er geen ruimte voor fijngevoeligheid: als niet-functionerend redacteur huilend door de zijdeur af? All in the game! Werken voor Matthijs is niet iets vrijblijvends, het is een heilige plicht, die met ijzeren hand vervuld moet worden. Dieuwke: keihard door de week, empathisch en omhullend op vrijdag.

Cordon sanitaire

Matthijs boft met zijn top-eindredacteur. Bekend zijn is voor een toppresentator geen geringe last. Vooral de vrouwen die voor hem vallen, maken hem het leven zuur. Ten opzichte van Dieuwke hebben die bewonderaars een majeur nadeel. Waar Dieuwke Matthijs –zo zij zou willen- volgens eigen zeggen op elk moment van de dag zou kunnen aanraken, houdt zij haar rivalen op afstand. Ze trekt buiten het oog van de camera’s een lange neus naar die domme wichten. Leg dit nu niet uit als een vorm van primitieve jaloezie. Hier gaat het om hogere doelen. Ze ziet zichzelf als de beschermer van de presentator. ZIJ bouwt het cordon sanitaire waarbinnen HIJ zijn topprestaties kan leveren. Ik begrijp waarom BNN haar als televisiedirecteur had willen hebben: als een stevige betonnen muur tegen al te opdringerige leden.

Lange neus

Dieuwke is geen vrouw die zich koste wat kost naar boven opwerkt. Haar carrière verliep weliswaar via de “bumpyroad” van Karel van de Graaf (AVRO, daar met ruzie vertrokken), de redactie van Andermans Veren (AVRO, vertrokken na ontslag) en een moeizame start bij De Wereld Draait Door (“de toenmalige eindredacteur wilde van me af en ik weet nu nog steeds niet waarom”). Maar het waren slechts rimpelingen tussen droom en werkelijkheid. Kort daarna kon ze met de Televizierring in handen een lange neus trekken naar de grondleggers van De Wereld Draait Door: zij waren inmiddels weg, zij zat hoog en droog met de Televizierring binnen aanraakbereik.

Geen last van de kinderen

“Zit je er nooit eens doorheen, met twee kinderen en zo’n stressvolle baan?”, vraagt de interviewster van Volkskrant Magazine. Ze kan het antwoord op die vraag overigens vinden een paar alinea’s terug in haar eigen verhaal. Dieuweke vertrekt elke ochtend om 08.00 uur en komt elke avond om 22.00 uur thuis: dan heb je geen last van je kinderen.

Dieuwke: ik hou niet van pleasen

“Ben je zoveel beter geworden in de loop der jaren? Of was je al goed en vormde je een bedreiging”, vraagt de Volkskrant-journalist? “Ik denk het ja”, antwoordt de eindredactrice. “Ik ga niet lopen pleasen omdat ik een baantje wil, dat vind ik zo armoedig. Je hebt twee soorten mensen in Hilversum: mensen die vol passie bezig zijn om mooie programma’s te maken en mensen die vol passie bezig zijn zich omhoog te werken. Met dat laatste ben ik nooit beziggeweest”. Misschien met uitzondering van de beginperiode toen ze wist, “dat ik bij televisie wilde werken” en ze achter het ruzieënde kale hoofd van een van haar toenmalige bazen Karel van de Graaf (AVRO) haar werkelijke doel zag. Overigens een baan die ze had gekregen dank zij de brief die Ad ‘s Gravesande (AVRO) voor haar opstelde. Die ze als een bombardement op Hilversum had gegooid en die ook weer bij toeval neerdwarrelde op de burelen van de AVRO.

Matthijs gefeliciteerd!

Leuk hoe je zo’n interview dus vanuit verschillende perspectieven kunt lezen…. Matthijs boft met zijn eindredactrice. Met warmte denk ik (Ton V) terug aan de passage in het interview waarin Dieuwke zo treffend beschrijft, dat ze zich met de tranen in de ogen realiseert, dat haar vertrek bij “De Wereld Draait Door” het eind van het programma, het eind van Matthijs als presentator bij de Vara en eigenlijk het eind van de totale publieke omroep had kunnen betekenen. Daarom liet ze een topbaan bij BNN lopen: de totale opoffering! Ik beveel het interview van harte aan voor wie een carrière overweegt in televisieland en teveel wordt gehinderd door empathie en bescheidenheid…..

 

Ton Verlind

7 comments on “Dieuwke Wynia: de redder van Matthijs van Nieuwkerk
 1. mickey schreef:

  prima programma. Enorme opofferingen om het te maken… De NPO heeft smaak.

  oh ja, voor ik het vergeet…we willen alleen nog wel even weten waar dat half miljoen gebleven is….hoor of wederhoor maakt me verder niet veel uit.

 2. Corry schreef:

  Veredelde Loden Leeuw

  DWDD bestaat alleen maar uit reclame maken voor boeken, toneelstukjes,CD’s ed. Het wordt gepresenteerd door een slecht voorlezende Matthijs en wanneer het voorleesapparaat niet werkt, heeft hij het publiek nodig om DWDD te presenteren. Dan laat je echt zien dat je 5 ton publieksgeld waard bent=1,1 miljoen gulden. Hulde? Hij heeft een heel team achter zich, hij kan het dus niet eens alleen maken en presenteren. Er zitten vaak van die “Zeg Maar…”figuren naast. Bukken kan hij ook niet, want dan scheurt hij uit zijn pak. Met dat salaris moet hij lopen in een pak van zijn kleine broer, erg armoedig.

 3. Hans Janssen. schreef:

  Goed Volk

  Goeie scherpe column die weer ´ns duidelijk maakt dat de staats tv vooral bevolkt wordt door megalomane zelfbevlekkende semi-ambtenaren die met behulp van veel teveel belastinggeld elke realiteit zijn verloren.

 4. Aaron schreef:

  Narcistische persoonlijkheidsstoornis

  Meid, je runt een amusementsprogramma. Geen kerncentrale, geen intensive care, geen Wereldbank, geen team raketgeleerden in de oorlog. Gewoon een repetitief TV programma.

 5. Sebas schreef:

  Geen last?

  Nou, die opmerking over je kinderen is ook niet echt aardig. Dat zijn waarschijnlijk dus 2 personen die DWDD helemaal niet zo leuk vinden…

 6. Menno schreef:

  Niets dan hulde voor iemand die zo’n goed programma maakt: leuk om te zien en toch van niveau. Een verademing. (En niet zo VARA-truttig).

 7. J.Frenay schreef:

  Dieuwke Wynia

  Door Dieuwke Wynia Draait De Wereld Door, is eigenlijk de boodschap die u ons in dit artikel doorgeeft. “DDWDDWD” dus. In het vervolg zal ik met andere ogen kijken naar deze geweldige productie wetend dat opofferingen aan het voortbestaan van DWDD ten grondslag liggen. (Het is alleen jammer dat ik na afloop van het programma er werkelijk niets van kan navertellen.)

Geef een reactie