Mijn nieuwe vriendin Dieske

Mijn nieuwe vriendin is 20 en brunette. Ze heeft stug haar, maar daartegenover heeft ze fluweelzachte, volle lippen. De aanraking van haar neus is een sensatie. Haar ogen staan ietwat droevig en daardoor lijkt ze introvert. Dat wordt nog geaccentueerd, doordat ze slechts tot de hoogte van mijn borst komt en ik haar daardoor maar met moeite in de ogen kan kijken. Ze heet Dieske en ze is dol op dorre hei. Ik leerde haar vanmorgen kennen tijdens een mysterytour, georganiseerd door vriendin Carmen en Vriend Tobias. In plaats van mijn hond, liet ik dus samen met mijn echtgenote, een ezel uit. En zo waren er nog een paar stellen in datzelfde gezelschap, die dus allemaal met een ezel door de Zeister bossen marcheerden. Dieske bewoont het Betlehem-achtige onderkomen van de Ezelsociëteit (www.ezelsocieteit.nl) in Zeist. Ze verblijft daar in afwachting van het moment, dat zich geschikte adoptief ouders melden, die behalve Dieske tegelijkertijd ook Moor liefdevol zullen moeten opnemen. Dieske en Moortje (stuk kleiner) zijn onafscheidelijk.

ezeltjes

Ze beet haar speels in de kont

Ik merkte het vanmorgen tijdens onze wandeling in het Zeisterbos, waarbij Dieske van mij aanhoudend de leiding wilde overnemen. Ze ging steeds langzamer lopen. Omdat ik de signalen niet begreep bleef ze halverwege stokstijf staan. We kennen dat natuurlijk van ezels, dus ik ging ervan uit dat dit de spreekwoordelijkje koppigheid was, waarbij ik me moest neerleggen. Ik vroeg me al af hoe dit nu verder moest, toen de deskundige ezelbegeleider mij uitlegde, dat er vrijwel altijd iets is als een ezel niet verder wil. In dit geval protesteerde Dieske, omdat haar vriendin Moortje (waarmee ze de middenstal deelt) te ver achter haar liep en ze per sé samen wilde optrekken. Toen we Moortje lieten passeren, wilde Dieske ook verder. Ze deed alle moeite om zo dicht mogelijk bij haar vriendin in de buurt te komen, die ze speels in de kont beet om haar tot spoed te manen. Ik vond het heel ontroerend.

Carmen ging onderuit en wilde niet verder

isabelVriendin Carmen wandelde met de grootste ezel van het stel. Die heette toevallig óók Carmen. Qua omvang komt Carmen (de ezel) in de buurt van een paard. Ze is een stuk jonger dan Dieske, namelijk net 6 geworden, maar ze leek ouwelijk door het burgerlijke burberry kleed, dat haar tegen de kou moest beschermen. Ik schat haar op zo’n 300 tot 400 kilo, maar ben daar niet goed in. Het kan dus ook gemakkelijk 500 kilo zijn. Halverwege de tocht door het Zeister bos ging Carmen (de ezel) op het gladde ijs onderuit. Het lukte haar niet om op te staan, omdat haar hoeven geen greep kregen op de verraderlijke ijskorst, die onder een vriendelijk laagje sneeuw lag verborgen. En wij mannen slaagden er niet in om haar weer op de hoeven te krijgen. Los nog van het feit, dat Carmen erg zwaar is, krijg je geen vat op zo’n ezellijf. Even zag het er naar uit, dat ze zich ernstig had bezeerd. Uiteindelijk denk ik, dat ze vooral bleef liggen als vorm van protest. Met man en macht draaiden we haar op haar andere zij, zodat ze in het mos terecht kwam, waarop ze wel kon opstaan. Het duurde even voordat ze gehoor gaf aan onze aanmoedigingen. Pas toen de karavaan dreigde verder te trekken zonder haar, stond ze monter op en vervolgde ze haar weg, maar in het door haar gekozen tempo. Ze kwam dan ook als laatste bij de warme stal terug. (foto Isabel)

Wie van beesten houdt, houdt ook van mensen

Ik vond het een ontroerende ervaring en heb veel bewondering voor de mensen van de Ezelsociëteit, die ezels een belevenswaardige oude dag bezorgen en donateurs zoeken om dit werk financiëel mogelijk te maken. Het kost natuurlijk wel wat en daardoor kwam ik in dubio. Is het leed in Haïti niet vele malen groter, dan dat van Dieske, Moortje en Carmen? Toen bedacht ik, dat het tonen van respect voor dieren aan de basis ligt van onze beschaving. Wie beesten met liefde behandelt, is ook in staat om van mensen te houden. En daarom is het een goede investering.

PS: Toen ik met Dieske wandelde, dacht ik dat ik een dame aan de haak had geslagen. Maar volgens www.ezelsocieteit.nl is Dieske een “hij”. Met uw welnemen laat ik de schone illusie van een “zij” gewoon doorbestaan.

 

Ton Verlind

Geef een reactie