Derk Sauer in tranen om de ‘hufterigheid van een regiem dat geen grenzen kent’

Sommige onderwerpen blijven nog enige tijd resoneren. Ik had het met de uitzending van Buitenhof (NPO, zondag 18 februari 2024) over de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, waar presentator Twan Huys onder meer Derk Sauer interviewde. Een grote schok, vertelde Derk, vooral bij zijn Russische vrienden. ‘Het komt omdat niet alleen Navalny, de man, is doodgegaan’, vertelde hij, ‘maar door die jarenlange strijd was hij een symbool geworden, een laatste vlammetje, waardoor mensen toch het idee hadden: zolang dat vlammetje blijft branden, is er misschien toch nog hoop dat als Poetin valt we iemand hebben om Rusland te veranderen. En dat vlammetje is nu gedoofd’. Op dit moment is het zwarter dan zwart en zou ik niet weten hoe het verder moet met Rusland, aldus Derk. ‘De hufterigheid van dit regiem en de wreedheid; het kent allemaal geen grenzen’.

Bill Browder, mede-oprichter van het investeringsfonds Hermitage Capital Management, een bedrijf dat ooit het grootste buitenlandse investeringsfonds in Rusland was en die later in dat land de strijd aanging met de corruptie, pleitte ervoor om de door het westen bevroren Russische banktegoeden als antwoord op de dood van Navalny te confisqueren en aan Oekraïne te geven.

Het enige wat nodig is om het kwaad te laten overwinnen is dat goede mensen niets doen

In de uitzending zagen we een bejaarde Russische vrouw die op een indringende manier de schaamte vertolkte die velen, ook in Rusland, moeten voelen en Navalny zelf die een antwoord gaf op de vraag hoe we tegen zijn eventuele dood moeten aankijken: ‘Als ze besluiten om me te vermoorden betekent het dat we ongelooflijk sterk zijn….Het enige wat nodig is om het kwaad te laten overwinnen is dat goede mensen niets doen’.
Aan het eind van het onderwerp barstte Derk Sauer in tranen uit, maar dat zien we niet in dit door de NPO geselecteerde fragment.

 

3 comments on “Derk Sauer in tranen om de ‘hufterigheid van een regiem dat geen grenzen kent’
  1. Vond het een van de mooiste uitzendingen van Buitenhof !
    Ondanks het verdriet.heb dat Twan ook laten weten …

  2. Holke Flapper schreef:

    Helaas laten veel mensen van goede wil het bij het hebben van goede wil, maar dat is niet voldoende. Maar we moeten vaststellen dat dit niet een unieke zaak is maar door de eeuwen heen is de mens veel vaker dader en slachtoffer geweest en dat zal zo ook wel blijven vrees ik.

  3. Dick Bakker schreef:

    Ik heb die uitzending van Buitenhof gezien met Jaap de Hoop-Scheffer en Derk Sauer. Het oprechte verdriet van Derk Sauer over de gang van zaken in het land waar hij zo veel van houdt, maakte enorme indruk op me. De machteloosheid spatte van het scherm af. Ook zag ik die dappere oude Russische vrouw die dingen zei die jaren cel kunnen gaan kosten en die het niet kon schelen als ze haar ook zouden vermoorden, want ze was toch al oud. Dat er ook in NL nog mensen en politici zijn die Poetin adoreren vind ik absoluut onbegrijpelijk net zoals het door de NPO niet meer laten zien en herhalen van dit stuk indrukwekkende TV dat ons allemaal weer eens op de feiten drukt en stimuleert om Oekraïne te blijven helpen.

Geef een reactie