De venijnige tong van RT (Russia Today)

Margarita Simonyan is de vrouw achter de Russische televisiezender RT (Russia Today). Ze wordt beschouwd als een van de intelligentste mediabazen van de moderne generatie. Misschien had ze ooit echt de ambitie om via RT ‘het andere verhaal’ neer te zetten als tegenwicht voor de westerse informatiedominantie, die gestoeld is op vrijheid van meningsuiting maar in de ogen van een toenemend aantal critici vaak ook het belang van de heersende machthebbers dient. Veel westerse journalisten gingen erin mee en verbonden zich aan Russia Today in de overtuiging dat het station onafhankelijk van het Kremlin zou kunnen opereren. Maar die illusie is allang de grond in geboord. RT is een wapen in een gevecht, waarin de waarheid niet meer bestaat, zegt Peter Pomerantsev, onderzoeker van de Russische media in de uitzending Medialogica van de HUMAN (dinsdag 22 maart 2022).  Een opmerking die in sommige opzichten evengoed kan gelden voor westerse media die volgens Russische kritiek ‘uit winstbejag sensationele onzin brengen als breaking news’.

Hoe kijkt Poetin?

‘Poetin ziet CNN en BBC als een onderdeel van het militaire industriële complex dat samenwerkt met de Amerikaanse regering’, aldus Pomerantsev. De Europese Commissie heeft Russia Today de toegang tot de Europese Unie ontzegd. En daarmee wordt informatievervuiling in feite met censuur beantwoord. Dat staat haaks op de westerse waarden die Poetin op dit moment met zoveel verve bestrijdt.

Onze democratie heeft nog geen goed antwoord op de informatieoorlog, aldus Pomerantsev. De vrijheid van mening leidt tot een paradox: ‘Pluralisme leidt niet altijd tot betere debatten, maar ook tot polarisatie en verdeeldheid. Door met stront te sproeien kun je een democratie ook vernietigen’. Waar zal de grens liggen als politici gaan bepalen welke informatie wel of niet wordt toegelaten?

Hierbij deze uitzending van medialogica van HUMAN van harte aanbevolen omdat het geven van achtergrondinformatie een beter antwoord is dan het verbieden, waarvoor de Europese Commissie heeft gekozen.

Hoe RT in de praktijk werkt, waarom westerse journalisten naar deze zender overstapten en daar ook weer van terugkwamen. Dit gaat over informatie als wapen in een keihard gevecht, met de waarheid als slachtoffer.

Naar de uitzending

TON VERLIND

1 Reactie op “De venijnige tong van RT (Russia Today)
  1. Lydia Schildwacht schreef:

    Prettig om deze informatie te lezen.

Geef een reactie