De tragiek van 50PLUS

Ik volg met pijn de zwanenzang van Henk Krol. Ook vanmorgen weer: de verslaggever van NRC Next die Henk interviewt toont een zeldzaam gevoel aan compassie. “Laten we het niet over de cijfers hebben”, zegt de verslaggever, want daarop loopt het in de discussies met de 50PLUS-voorman de laatste dagen steeds vast. “Een blessing in disguise”, denk ik. Prachtige voorzet voor Krol om het over de inhoud te hebben. De verslaggever stelt tot zijn verbazing vast, dat Henk het WEL over de cijfers wil hebben. De tocht door het moeras wordt vervolgd.

Koning van het excuus

Henk is de meester van de ontkenning. De Koning van het Excuus. Voor elke misser wel een uitleg, waarbij de oorzaak ergens anders ligt. In het NRC-interview tel ik opnieuw een stuk of negen ontkenningen en met moeite kan ik vinden waar het bij 50PLUS om gaat. Op zich een simpele boodschap: een meerderheid van Nederland wil de pensioengerechtigde leeftijd op 65 houden. En wie voor een aanvullend pensioen heeft gespaard wil krijgen wat hem is beloofd. Heldere boodschappen, die ook nog wel op begrip en sympathie kunnen rekenen. Bovendien allemaal best te betalen, als we zouden willen.

Breien

Maar de boodschappen komen niet uit de verf omdat Henk elk interview gebruikt om de misverstanden uit een vorig interview recht te breien. Altijd zijn het in zijn visie “door journalisten veroorzaakte fouten”, waardoor de boodschap van 50PLUS niet over het voetlicht komt. Henk onderschat zijn eigen rol. Hij is niet gefocust. Hij zit niet in het moment. Daardoor loopt hij achter de feiten aan en dat irriteert journalisten. Henk kan bovendien slecht luisteren. Hij geeft vrijwel nooit een antwoord op de vraag. Het is altijd een antwoord op de vragen van gisteren.

De suggestieve ondervraging door Twan Huys…

Vanuit “het land” krijg ik het verzoek van een club gepensioneerden om eens te kijken naar het interview van Twan Huys met Henk Krol op 25 februari 2017 in Nieuwsuur. Ze willen de “suggestieve ondervraging van Twan” aan de kaak stellen. Maar ik deel hun negatieve oordeel niet. Huys is volgens mij oprecht geïnteresseerd, gebruikt normale journalistieke technieken, streng maar rechtvaardig.

Ik maak serieus werk van de analyse en meld terug, wat ik hierboven al signaleer:

“Ik heb het interview met Krol van A tot Z teruggekeken. Een vertoning die menig kiezer in verwarring gebracht zal hebben, maar het is de vraag of het aan de interviewer lag of aan de geïnterviewde. Ik zie niet zoveel reden om Nieuwsuur aan de kaak te stellen. Ik zou eerder zeggen: 50PLUS had zich strategisch beter op deze verkiezingen moeten voorbereiden. En Henk Krol had beter op zijn verhaal moeten oefenen. Het is jammer dat er rond de ouderendiscussie zo een naargeestige stemming is ontstaan. Daaraan zullen sommige journalisten ongetwijfeld bijdragen, maar de hoofdoorzaak ligt bij 50PLUS”.

Jinek

Kort daarna ontstaat een discussie op Facebook over het optreden van de lijsttrekker bij Eva Jinek en Jeroen Pauw. Eva beleeft dezer dagen haar finest hour. Ze zit goed in de wedstrijd. Het programma is succesvol, produceert spektakel en nieuws, een mooie combinatie voor goede kijkcijfers. Toch is er ook iets wat me niet bevalt. Het zijn de “moeder overste”-achtige uitvallen van Eva, waarin ze haar gasten de oren wast. Ik houd meer van de tongue-in-cheek-achtige aanpak, zoals Jeroen Pauw die laat zien in “5 Jaar”-later; keihard en effectief, maar altijd vanuit empathie en respect, hoezeer de interviewgast zichzelf in het nauw brengt. Er is immer een uitweg: daar voel ik me als kijker prettiger bij. Toch heeft de opstelling van Eva ook zijn positieve kanten: het is een stresstest voor politici. Van mensen die het land willen besturen mag je verwachten dat ze die test zonder al te grote problemen doorstaan.

Hyena

Op Facebook maken sommigen zich kwaad over –wat ze noemen- de hyena-achtige aanpak door Pauw en Jinek.. Zachtzinnig was het niet. “If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen”, schrijven de Facebookvrienden die het opnemen voor Eva. Henk haalt tijdens zijn optreden voortdurend de begrippen AOW en WAO door elkaar. Niet omdat hij dom is . Het is het soort kortsluiting, paniek, die ontstaat als je onder immense druk staat . Zoals Jinek het voordeel van het succes aan haar kont heeft en op vleugels drijft, zo draagt Krol de last van de mislukking. Het is nogal kinderachtig van de media om deze fout-van-het moment zo uit te venten. Ik zie de struggle en denk: Henk, neem gas terug. Een time out is het beste wat je nu kan overkomen. Misschien gaat het underdog effect in je voordeel werken. Eind zeventiger jaren bereikte CDA-lijsttrekker Van Agt een immense populariteit doordat journalisten ongenadig hard op hem inhakten. Van Agt bleef stoïcijns. Hij werd er premier door. De sympathie van het publiek gaat altijd naar hen die het moeilijk hebben.

Daar is ie weer: de ontkenning

Alsof 50PLUS mijn gedachen heeft geraden, deelt de partij de volgende dag mee, dat Henk Krol last heeft van een overbezette agenda en een ziekenhuisonderzoek dat niet helemaal goed is gevallen. “Mooi”, denk ik vanuit een communicatieperspectief: hier ligt je kans om je te hernemen. De gedachte is nog niet uit mijn hoofd of Henk komt in het volgende interview alweer met een sublieme ONTKENNING. NEE hoor, de journalisten hebben het verkeerd begrepen: hij hoeft het helemaal niet rustiger aan te doen.

Achterhoede

En zo komt het dat 50PLUS in elk optreden van de lijsttrekker vandaag het gevecht van gisteren voert. Ik schrijf dit niet met chagrijn, maar met gevoelens van sympathie. Uit de zestiger-jaren heb ik een zwakte overgehouden voor protestbewegingen, althans als ze aan de goede kant staan, hetgeen met 50PLUS in mijn visie het geval is. Ik probeer dit dus zo op te schrijven dat de partij het kan “horen”.

Eigen schuld

Als 50PLUS zijn virtuele winst bij de verkiezingen straks niet kan verzilveren, komt dat omdat de Koning van het Excuus voortdurend de verkeerde strijd heeft geleverd. Het ligt dus niet -in hoofdzaak- aan de journalistiek. Ik wil het gezegd hebben, hoewel sommigen van mijn vrienden en vriendinnen dit misschien niet graag horen. Nog 2 weken voor 50PLUS om zich te hervinden….

 

Ton Verlind

2 comments on “De tragiek van 50PLUS
  1. Leendert van Meerem schreef:

    Je hebt gelijk Ton.
    Hij is niet goed genoeg.

  2. Ferd Claassen schreef:

    Ik ben het hier wel mee eens. Ik moet toegeven dat ik me ook wel eens opwond over de weinig zachtzinnige en soms overdreven manier waarop Henk Krol wordt aangepakt. Maar Ton heeft gelijk dat hij het wél over zichzelf afroept. En inderdaad is het jammere dat de zaak waar 50Plus voor strijdt waar het de AOW en de pensioenen aangaat eronder lijdt. En daarmee doet de Partij en lijsttrekker niet alleen zichzelf maar ook een groep van ongeveer 3 miljoen Nederlanders tekort. Dat is het trieste van deze affaire. Dat Henk Krol zich opnieuw zal uitvinden daar hebbik eerlijkgezegd weinig vertrouwen in. Maar ja een nieuwe lijsttrekker in deze fase is niet haalbaar.
    Ik hoop dat 50plus er iets op weet te vinden.

Geef een reactie