Wie is wie?: de corrupte wereld achter Radio Veronica….

IMG_2099Dit boek “De Veronica Tapes” kreeg ik van de auteur, ex-radio deejay Will Luikinga. We komen elkaar geregeld tegen in ons gezamenlijke stamcafé De Generaal, waar we overigens (om misverstanden te voorkomen) alleen koffie drinken en de krant lezen.

Ik heb het in één keer uitgelezen. Het gaat over de roemruchte periode van het legendarische zendschip en later de intrede van Veronica in het omroepbestel. Hoofdpersoon is Willem Keukenhof. Hij overlijdt in dit verhaal op 21 maart 2003 op het eiland Sint Maarten, staand in de Carabische Zee, getroffen door een hartstilstand na een leven van sex, drugs & rock’n roll. Iedereen zal in Willem Keukenhof Rob Out herkennen.

Ik kende de Veronica-story tot nu toe als een romantisch verhaal, dat als een deken van vrolijkheid over mijn eerste 15 levensjaren ligt. In mijn tijd bij de omroep kwam het besef, dat er achter de zeezender nog een ander verhaal schuilt. In “De Veronica Tapes”, wordt het (meer dan) beeldend beschreven.

Corruptie, chantage, vriendjespolitiek…

Wie dit leest komt terecht in een wereld van corruptie, chantage, coke, drankmisbruik, vriendjespolitiek en schaamteloze verrijking. Misschien zouden we het nu een criminele organisatie noemen.

Will beschrijft deze periode aan de hand van tapes, die hij volgens zijn voorwoord 4 jaar na het overlijden van Willem Keukenhof kreeg van diens echtgenote. “Ik wilde De Veronica Tapes, soms schokkend, dan weer hilarisch of ondeugend, zo authentiek mogelijk op papier zetten”, zegt Will in het voorwoord.

Dat is goed gelukt. Zelf schrijft hij dat het boek zich beweegt op de rand van fictie en non-fictie. Misschien is dat echt zo, misschien is het een truc om geen juristen op zijn nek te krijgen. Al is maar de helft waar, dan is het nog voldoende om de lezer in aangename verbijstering achter te laten. “Meer dan de waarheid”, luidt de ondertitel en die is multi-interpretabel.

Wie is wie?

Het boekt leest als een schelmenroman. Wie de wereld van de media een beetje kent kan er heerlijk in wegfantaseren, want wie is de rooie rakker die Out uiteindelijk zijn speeltje ontfutselt, of de gezaghebbende voorzitter die maandelijks 5000 gulden onkosten maakte zonder ooit bonnen te overleggen, wie deed het met wie en op welke maatschappelijke posities zijn ze uiteindelijk terecht gekomen, wie waren de mannen die met prostitue’s werden gechanteerd, door prive-detectives gefileerd en kloppen de verhalen?  Kortom: wie is wie?:  een leuk gezelschapsspel. Een aantal namen kon ik invullen, een aantal situaties is me eerder ook door andere bronnen beschreven….Wie fijnbesnaard is kan het beter niet lezen. Wie ’t Gooi nog niet eerder zag als het wildewesten, zal er van smullen.

 

5 reacties op “Wie is wie?: de corrupte wereld achter Radio Veronica….
 1. Hugo Jut schreef:

  Heb het boek in één keer uitgelezen. Fantastisch!
  Ik begrijp de reactie van de heer Maat niet zo erg. De betrokkenen waar over wordt geschreven lijken mij aardig aan elkaar gewaagd. Allemaal snuiven, hoeren en snoeren en allemaal uit op persoonlijk gewin ten koste van een ander. If you cann’t stand the heat, stay out of the kitchen.
  Hooguit de ‘tientjesleden’ zullen een illusie armer zijn.

 2. Ferry Maat schreef:

  Alhoewel Wil een vriend van me is, of misschien wel daarom, heb ik ’t gewoon gekocht. Moest ’t wel bestellen want bij de Larense Boekhandel hadden ze het niet terwijl dat n.b. ooit de woonplaats van Wil was…… Heb ’t ook in twee dagen uitgelezen en ben geschokt. Veel verhalen waren bekend maar dan hoef je een van je beste vrienden van toen, de man die je aan een de baan bij Radio Veronica hielp, niet zo af te maken. Veel van de beschreven personen zijn dood, maar voor de paar nabestaanden van Rob die nog in leven zijn zal dit als een dolk in de rug voelen. Je kunt de beschikking over de informatie hebben, maar dan hoef je ’t nog niet te publiceren. Het is beneden alle peil. Had dit niet verwacht van Wil en er tot nu toe ook nog niets over geschreven, maar door je reactie Ton, kan ik me niet inhouden.
  Te walgelijk voor woorden en totaal onbegrijpelijk van een aimabele vriend als Wil……

  Met vriendelijke groet,
  Ferry Maat

  • Ton schreef:

   Als vriend begrijp ik je reactie wel Ferry, maar als journalist ben ik geinteresseerd in mij onbekende achtergronden. Je stelt -zo valt me op- de inhoud niet ter discussie, maar vooral de vraag of het kies is al deze feiten te publiceren. Mijn persoonlijke antwoord luidt: ja, ik wil dit wel weten en had het ook indertijd al graag willen weten. De media-geschiedenis zou dan anders zijn verlopen, lijkt me.

 3. Han Holland schreef:

  Wil Luikinga heeft een goed gevoel voor humor en ik heb hem nog nooit op een leugen kunnen betrappen. Daarom denk ik dat het een buitengewoon interessant boek is. Hopelijk heeft hij niet alle ondeugden van Willem Keukenhof beschreven, want dat is niet leuk voor zijn nageslacht. In elk geval heeft Rob Out voldaan aan het leven van een echte rocker. Mijn advies – lezen dat boek!

 4. Letty schreef:

  Als je het uit hebt mag ik het dan lezen?;) ik ken vast ook veel mensen uit die tijd.

Geef een reactie