Daarom zie je vrouwen minder op tv.

“Ik heb eigenlijk niet zoveel te vertellen”, zei ze. Ze was midden veertig en gaf leiding aan een middengroot bedrijf. Er was een bedrijfsfilosofie, een bedrijfsbeleid en er waren positieve resultaten. Met tegenzin had ze zich gemeld voor een mediatraining. “Hoe kan het dat je aan de leiding staan van zo’n onderneming en niets te vertellen hebt?”,vroeg ik haar. Wat ze zei, klopte niet. Ze bleek niet alleen zakelijk maar ook ideologisch bevlogen: het soort directeur dat je je als werknemer zou wensen. Ze maakte zich druk over dat wat niet deugde en had er opvattingen over hoe het anders kon. Ze had dus een goed betoog en ik vond het jammer, dat ze het vanwege haar bescheidenheid niet met meer mensen wilde of durfde delen.

Met een mediatraining lukte het om de hoofdlijnen uit haar verhaal naar boven te halen en aan het eind van de dag was ze in staat om met haar statements de toehoorders te boeien: klaar voor succesvolle mediaoptredens. Maar het lukte niet om haar iets van het zelfvertrouwen bij te brengen, dat voor mannen vaak zo kenmerkend is. “Ze hoefde niet zonodig”, bleef ze volhouden. Ze zag de volmaakte presentatie niet als een goed instrument om haar doelen te realiseren, maar als een misplaatste vraag om persoonlijke aandacht.

Mannen vinden de competititie leuk, ze willen uitdragen, oreren,  staan graag op het podium. Bescheidenheid ligt niet als een onneembare veste tussen droom en werkelijkheid. Vrouwen zien vaak het imperfecte en dompelen zich onder in verontschuldigingen. Ik weet, dat ik niet mag generaliseren, maar geef een compliment en in 7 van de 10 gevallen word je bevangen door excuses en relativeringen.

Leuke jurk!

“Minder dan het lijkt hoor: in de uitverkoop gekocht voor 2 tientjes”.

Goed verhaal!

“Voor wie is dat nou interessant?”.

Lekker toetje!

“Uitgezakt, sorry! En de citroen vergeten”.

Mooie voorstelling!

“Zag je dat ik halverwege de weg kwijt was?”.

Zou deze attitude de verklaring kunnen zijn voor het feit, dat we nog altijd meer mannen in talkshows zien dan vrouwen?

Getagd met , , , , , ,

Geef een reactie