Daarom dus verliest de vakbeweging leden

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen heeft zich door minister Arie Slob van onderwijs in het pak laten naaien met een paar honderd miljoen die niets aan het onderwijsprobleem veranderen. Ik dacht het zomaar, in een split second, toen ik de onderhandelingsdelegatie een paar dagen geleden in Het Journaal zag: een zielloze vertoning. Liesbeth presenteerde zich voor tv iets te zelfverzekerd, ze nam een  voorschot op dat wat ze als een overwinning zag, een persoonlijke triomf. Maar achter die woorden voelde ik toch een grote leegte.

Eenzaam en alleen

Opvallend was het shot in Het Journaal dat vooraf ging aan haar statement. Arie Slob die ver voor zijn troepen vooruitliep op weg naar zijn persconferentie. Zijn overlegpartners van de vakbond op flinke afstand achter hem. ‘Geen cohesie’, dacht ik, eenzaam en alleen. Dit was overleg voor de bühne. Iedereen blij om even van de zeurende onderwijzers af te zijn. Dachten de vakbondslui al aan hun toekomstige carrière in de politiek en hielpen ze de minister aan een alibi? Slap zootje, kwam er spontaan bij me op. Excusez le mot.

Liesbeth weg, probleem blijft

En ziehier hoe het volgens De Volkskrant (4 november 2019) afliep: Liesbeth Verheggen weg bij de algemene onderwijsbond, de laan uitgestuurd wegens een grote misrekening, hoewel het in deze kringen gezien wordt als ‘de eer aan jezelf houden’.
Slob een kras op zijn ziel en de staking van onderwijzers gaat gewoon door.

Moraal van het verhaal? De tijd van pappen en nathouden is voorbij. Een groeiend aantal Nederlanders vraagt om échte oplossingen. De wittebroodsjaren van onze sympathieke premier zijn echt voorbij. Het komt er nu op aan. Succes Mark! En nou niet onzichtbaar worden hè?

TON VERLIND

3 reacties op “Daarom dus verliest de vakbeweging leden
 1. Dirk van Haaren schreef:

  We denken een democratie te hebben en dat is niet geheel waar. Er is sprake van een coalitiedictatuur met een verplichting van de betreffende partijen dat ze altijd meestemmen met wat de coalitie heeft uitgedacht. Partij discipline of te wel onvoorwaardelijke gehoorzaamheid.
  Een ander aspect is dat er fracties zijn die denken alle maatschappelijke kennis in huis te hebben en zadelen de samenleving met allerlei gekke fratsen op zoals bijv de energie transitie, CO2 beleid, stikstof, pensioenbeleid, migranten beleid enz. Deze onderwerpen worden tot een hype verheven en tegenspraak wordt tot een stigma verheven. https://youtu.be/HxLPGr-Iozo https://youtu.be/IFJqzZEm1b8
  Van dit soort van info hebben de meeste politici mogelijk nog nooit iets van vernomen.
  Een simpel advies raadpleeg eens de politeia van PLATO en laat de betekenis eens goed bij u doordringen

 2. Rob de Brouwer schreef:

  We zien dat gebrek aan leiderschap overal. Dat krijg je als pennenlikkers en boekhouders het voor het zeggen hebben. En als je als minderheidspartij vasthoudt aan je bij de kabinetsformatie binnengehaalde idealen terwijl je in de peilingen al lang bent gevloerd. Dat krijg je als je partijcultuur zich niet bekommert om liegen en bedriegen zolang je maar in het zadel zit. Terwijl de oplossingen zo eenvoudig zijn: geef iedereen waar hij recht op heeft. Dan stijgen de belastinginkomsten verder. Trouwens: de laatste berichten gelezen over de Quote 500?

 3. Ferd Claassen schreef:

  Als ik de samenleving bezie waar de gemeenten bezuinigen op de hulp aan de zwaksten in de samenleving terwijl we schaamteloos 14 miljard aflossen op een staatsschuld en investeringsfondsen opzetten zonder dat duidelijk is wat die zouden moeten zijn of betekenen dan luidt dat het failliet in van dit neoliberale bewind. En al die slappe volgzame volksvertegenwoordigers wier eigen loopbaan belangrijker lijkt dan de echte noden in de samenleving zouden zich de ogen uit de koppen moeten schamen!!!!

Geef een reactie