Creatieve ZZP-ers gezocht!

“Hoe zit het met uw pensioen?”, vroeg de medewerker van de bank. En even later: “Moet u niet eens wat doen met uw aandelenportefeuille?”. Die laatste heb ik ooit eens genomen uit pure nieuwsgierigheid. Dat is me niet bevallen, want sindsdien zijn de koersen alleen maar gedaald. De laatste tijd is er een licht herstel, maar ik ben niet geschikt voor aandelen. “Bel me niet meer!”, zei ik, “tenzij we samen iets zinvols kunnen doen, waar anderen ook wat aan hebben”. Daar hoor ik nooit meer van, dacht ik. Maar de bank belde en samen met andere ondernemers zijn we nu bezig met het optuigen van “De Inspiratiekamer”. A propos: die bank is de Rabobank. Ik weet het: de Liboraffaire en het gedoe op het hoofdkantoor enzo, maar bij de lokale bank, zoals die van Gooi- en Vechtstreek werken aardige, gemotiveerde mensen, die ook niet op die ellende zaten te wachten.

De Inspiratiekamer

Met “De Inspiratiekamer” gaan we iets nieuws proberen. Het wordt een soort “Dragons Den”, zoek en vind het beste idee. Het lijkt ook wel een beetje op “Brandpunt in de markt”: iemand definieert een probleem en we vragen creatieve zp-ers (zelfstandige professionals) in en rond Hilversum om met een onorthodoxe oplossing te komen. We presenteren daarna 3 oplossingen en de aanwezigen kiezen het beste idee, dat we vervolgens proberen te realiseren. Er is ook wat geld voor beschikbaar.

Omzet genereren

Doel van dit initiatief: zzp-ers met elkaar in contact brengen, de creativiteit van Gooi- en Vechtstreek mobiliseren, zo problemen oplossen en bovenal economische activiteit (=inkomsten) tot stand brengen. Zelf heb ik een bloedhekel aan reguliere netwerkbijeenkomsten. Daar kom je alleen maar zp-ers tegen die op zoek zijn naar werk. Nooit kom je iemand tegen die werk aanbiedt. Hier is het nadrukkelijk de bedoeling om  samen omzet te genereren.

Andere houding gevraagd

De Inspiratiekamer is een experiment. Als het lukt ontstaat een format, dat vaker toepasbaar is. Dit evenement heeft ook wel een netwerk-karakter, maar er gelden andere regels. Aan de deelnemende zp-ers wordt gevraagd om een attitude-switch. Kom niet alleen met het idee om te halen, kom zo mogelijk ook brengen! Geef je eerstvolgende grote of kleine opdracht aan iemand die je in het Inspiratiekamer-experiment tegenkomt en vertrouwt. Geen verplichting, maar een uitdaging.

Format

Hoe ziet het format er precies uit? Hier is een voorbeeld:

De gemeente Amsterdam werd geconfronteerd met toenemende criminaliteit op een toekomstig bouwterrein. Ze hadden een bewakingsbedrijf kunnen inhuren, maar dat zou een aanzienlijk bedrag hebben gekost. Nu legden ze het probleem voor aan creatieve zelfstandige professionals en die kwamen met het voorstel een “Buurtwerkplaats” in te richten. Die kwam er: hij heet Buurtwerkplaats Noorderhof. Nu staat er een loods waar buurtbewoners naar hartenlust kunnen lassen en timmeren. Er staan twee oude directieketen op wielen: in de ene bakt de mobiele warme bakker zijn warme brood en in de andere worden etentjes voor buurtbewoners georganiseerd. Het is een doorslaand succes. De criminelen verdwenen, want die hadden geen zin om 24 uur per dag bekeken te worden.

Voordeel: de gemeente was goedkoper uit en de sociale cohesie binnen de wijk werd vergroot.

Van pizzaboer tot koerier

Nog een voorbeeld.

Een pizzabakker vroeg zich af wat hij overdag aan moest met zijn werkeloze brommertjes. Iemand bedacht, dat hij er een koeriersbedrijf mee kon starten.

Iedereen telt

“Als het om creativiteit gaat voelt de vermogensdeskundige of de accountant zich dan niet buitengesloten?”, vroeg iemand in de voorbereidingsgroep zich af. Hoeft niet. Juist vanuit een andere discipline nadenken over niet voor de hand liggende problemen kan tot onorthodoxe oplossingen leiden. En verder hopen we op de input van mensen met ervaring bij de media, want ook daar veronderstellen we veel potentie…

Kortom: een pilot met hoge verwachtingen.

Heb je zin om mee te doen aan dit experiment? Meld je dan: info@tonverlind.nl

Ik breng je in contact met de organisatoren.

Datum: maandag 2 juni

Plaats: Rabo Adviescentrum, Thebe 22, Hilversum

Deelname: gratis

Tijd: 17.00-22.00

Er is bij deze pilot ruimte voor ruim 50 deelnemers.

 

Ton Verlind

Geef een reactie