Framing: CBS zet ouderen neer als potverteerders

Met de cijfers van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek, is weinig mis: cijfers liegen niet. Hoewel… Als mijn buurman 1 miljoen heeft en ik niets, dan hebben we gemiddeld 500.000 euro, maar ik heb nog steeds niets (vb ontleend aan de website www.loonvoorlater.nl). Gemiddelden kunnen dus levensgevaarlijk zijn als ze in het publieke debat worden misbruikt. Als “onafhankelijk” instituut zou het CBS wat vaker moeten waarschuwen voor dit cijfer-fetisjisme, waaraan vooral politici zich bezondigen.

Niet zeuren

Los daarvan: hoe onafhankelijk is het CBS eigenlijk? Wie de organisatie volgt merkt, dat het CBS een uitgesproken beeld van ouderen heeft. Die zijn rijk en moeten niet zeuren. Althans: dat klinkt helder door in de analyses van de leiding van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Gekleurde context

Mogen de cijfers van het CBS neutraal zijn, de context die wordt meegegeven door de organisatie is dat allerminst. Daarom kan getwijfeld worden aan de neutraliteit van dit instituut.

Voorbeeld uit De Telegraaf van 7 maart 2017. Het CBS publiceert nieuwe cijfers over de inkomenspositie van ouderen. Dit maal schuift het CBS, hoofddemograaf Jan Latten naar voren om ze te duiden. Hij zegt: “Politiek en commercieel gezien worden de mensen in de derde levensfase belangrijker. Zwaargewichten! Ik zie al dorpen en gemeenten waar de ouderen de overhand hebben in de politiek. En stemmen ze dan voor een speelplaats voor de kleinkinderen of voor zichzelf, dat is de vraag”.

Framing

Het is geen waardevrije opmerking. Zeker niet als je hem plaatst in het frame van de zeurende, rijke ouderen waaraan het CBS op andere plekken bijdraagt. Sterker: het is een stemmingmakende opmerking want er gaat de suggestie van uit, dat die ouderen egocentrisch voor zichzelf zullen stemmen, terwijl de werkelijkheid een heel andere is: ze doen vrijwilligerswerk, ze doen mantelzorg, ze zorgen voor de kleinkinderen, knappen de buurt en het bos op, houden de lokale omroep in de lucht. Ze besparen de samenleving voor miljoenen euro’s aan maatschappelijke kosten.

Houdt het CBS wel van ouderen?

Waarom is het CBS zo dol op het beeld van de vegeterende, egocentrische oudere en niet op dat van de behulpzame, verantwoordelijke pensionado die in zijn omgeving inhoud geeft aan de participerende samenleving. De gekleurde opstelling van het CBS mist zijn doel niet: kijk naar een gemiddelde publicatie in de media en je ziet altijd ouderen die zich vermaken op de golfbaan. Je ziet nooit de mantelzorger die de poep van de kont van de buurman schraapt……

Deze column is een reactie op deze publicatie in De Telegraaf.

 

1 Reactie op “Framing: CBS zet ouderen neer als potverteerders
  1. Het wordt dus hoog tijd dat er een tegengeluid komt dat dichter bij de werkelijkheid zit. Daarvoor is het dan wel nodig dat de ouderen zelf ook in beweging komen en “namen en shamen” actief gaan gebruiken.

Geef een reactie