Caroline tegen Yoeri: Ach meneer, ik ga hier echt niet op in, dit is zoveel onzin

Sommige televisiefragmenten blijven als een zwerende vinger nog dagenlang kloppen.
Ik heb het met een uitzending van de talkshow Op 1  (zie het fragment vanaf 27’42”) van donderdag 16  maart 2023 onder leiding van Sven Kockelmann en Fidan Ekiz. Te gast was Caroline van der Plas die zalig binnendreef op de wolken van een eclatante verkiezingsoverwinning die bij velen zo tot de verbeelding spreekt dat sommigen in haar de toekomstige ministerpresident zien.

Yoeri

In dezelfde uitzending was ook Yoeri Albrecht te gast, journalist en directeur van debatcentrum De Balie. Terwijl Sven Kockelmann zocht naar de compromisbereidheid van de overwinnaar, zag ik op het gezicht van Yoerie de ergernis groeien. Caroline draaide als een ware Ruttiaan om de hete brei. Waar ging het om? Albrecht wilde weten waarom Caroline de grote agrarische bedrijven, miljardairs volgens hem, die zoals uit de cijfers blijkt voornamelijk produceren voor de buitenlandse markt, beperkt bijdragen aan de Nederlandse economie en vooral de mest aan ons laten, de hand boven het hoofd houdt. Die bedrijven zouden in zijn visie moeiteloos onteigend kunnen worden ten faveure van woningbouw, maar daar wilde Caroline niets van weten.

Citaat

Yoeri Albrecht:
‘Hoe kunt u nou blijven volhouden dat u een paar miljardairs die een enorme uitstoot hebben uit de wind wil houden, terwijl dat ten koste gaat van al die mensen die op u stemmen die woningen willen’.

Caroline was not amused.
‘Wat is dit voor totale onzin die u hier zit te verkondigen. We hebben het over boeren met honderd koeien. Waar gaat dit over in godsnaam….’

Yoeri;
‘Dat is helemaal niet waar. Er is een aantal boeren; dat zijn helemaal geen boeren meer. Dat zijn industriële bedrijven’.

Caroline: ‘Ach….meneer. Ik ga hier echt niet op in, want dit is zoveel onzin….’

Feiten

Sven liet het passeren: een doodzone waar bij de NPO tegenwoordig een hoge boete op staat, zoals Ongehoord Nederland tweemaal heeft ondervonden. Getriggerd door dit incident, heb ik er daarom de feiten maar eens op nageslagen. Hier een overzicht, ontleend aan een analyse van Wakker Dier, gebaseerd op cijfers van de Universiteit van Wageningen;

 • er zijn in Nederland bijna 1000 megastallen, die je kunt beschouwen als industriële bedrijven
 • een op de vijf dieren leeft in een megastal
 • meer dan de helft van alle megastallen zijn melkbedrijven
 • de grootste groei zat de afgelopen vier jaar bij megastallen met moedervarkens
 • dat soort stallen nam met 61 procent toe, zodat nu de helft van alle zeugen in een megastal leeft.
 • Noord-Brabant kent de meeste megastallen: in 2021 een groei van 34 procent ten opzichte van 2017.

Yoeri had gelijk

Definitie van een megastal: meer dan 220.000 kuikens of 120.000 leghennen of meer dan 250 melkkoeien of 2500 vleeskalveren, 1500 geiten, 1200 fokvarkens of 7500 vleesvarkens.
Caroline zette met haar geromantiseerde beeld  in NPO 1 de waarheid naar haar hand en topinterviewer Sven Kockelmann liet dat ten onrechte passeren. Een faux pas die een rectificatie verdient…..

(foto homepage: website BBB, copyright onbekend)

4 reacties op “Caroline tegen Yoeri: Ach meneer, ik ga hier echt niet op in, dit is zoveel onzin
 1. John Schröer schreef:

  Ton, mooi dat je dit oppakt maar ik denk dat Sven terecht de frame heeft genegeerd. Lijkt mij goed hem hier eens naar te vragen. Je insteek miljardairs is mooi maar de miljardairs zijn niet de boeren met hun dieren maar de leveranciers van het voedsel dat uit de wereld ingevoerd wordt of van afval vanuit de menselijke voedsel productie zoals Sojaschroot wordt samengesteld. Je kunt deze bedrijven zien als kleine Unilevers die vanuit grondstoffen high tech dierenvoeding samenstellen. Akkers in Nederland worden onvoldoende bemest met dierlijke mest want de regelgeving dwingt boeren kunstmest te gebruiken. Gevolg is een bodem met weinig organische delen en hierdoor gebrek aan bodemleven.
  Stikstof is geen probleem, planten hebben dit nodig, alleen de vorm is een probleem maar dat is eenvoudig op te lossen Zie https://sustenableforum.org/manifest.html Hierdoor neemt ook broeikast gas af en wordt grondwater en oppervlakte water beschermd: Gewassen nemen voeding op en kunstmest is niet meer nodig. In framing worden stallen en aantallen dieren gekoppeld aan natuur en stikstof. Zo worden veeboeren gecriminaliseerd en verdwijnen stallen (kleine familie bedrijven tov grote industriele bedrijven in Europa en daarbuiten) uit Nederland. Emotie lijkt het zo van gezond boeren verstand te winnen.

 2. Aris Zwart schreef:

  Ik zie het punt! En idd Youri is heeeel slim en goed onderlegd. Maar goed, ook BBB zal binnen de komende 2.5 jaar min of meer imploderen. Niet gelijk FvD, dat verdiend Caroline ook niet. Maar als ze geen MP eil worden/zijn, zal dat voor veel.BBB’ ers als teleurstellend worden ervaren. Ik vermoed dat ze in de 2e kamer op het niveau GL zal belanden qua zetels. Met D66 gaat het slecht aflopen. Ik vrees voor een Loesewies van der Laan effect……en daarna zal Pechthold er wel weer bij gehaald worden. We zullen het zien….tijd zat….

 3. Marianne Laumann schreef:

  Helemaal mee eens.
  Ik heb de bewuste uitzending tenenkrommend zitten kijken. Hoe kan iemand zo’n moment gewoon voorbij laten gaan en niet ingrijpen?
  Dat betekent dat Sven hier zelf niets van af weet of dat hij bang was om de winnaar van de verkiezingen aan te pakken.

 4. Harry Splinter schreef:

  Heerlijk Ton dat je dit even recht zet. je begrijpt waar de financiering van de BBB vandaan komt. Laat het ook even aanSven weten. Groeten. Harry Splinter

Geef een reactie