Dit was Brandpunt, goedenavond

Brandpunt Ton VerlindMet enige trots en plezier het boek ontvangen van oud-KRO-collega Aad van den Heuvel. Het is getiteld “Dit was Brandpunt goedenavond” en het gaat over de roemruchte geschiedenis van de KRO-actualiteitenrubriek in het premoderne-televisietijdperk, toen alles nog op film ging en “slow journalism” vanzelfsprekend was omdat de gebrekkige techniek de mogelijkheden dicteerde. Met trots, omdat in het boek zo duidelijk wordt beschreven hoe Brandpunt zijn sporen heeft getrokken in zowel het maatschappelijke leven als de televisiehistorie. En met plezier, omdat ik ruim dertien jaar lang de fakkel mee heb mogen dragen, eerst als verslaggever, later als eindredacteur en al die tijd als presentator.

Klopt het allemaal wel?

aadOp mijn weblog heb ik al vaker verwezen naar de journalistieke keuzes van de KRO en hoe die in het verleden soms anders waren dan die van de andere media. “Of dat klopt, kan ik toch niet controleren”, schreef een kritische lezer. In dit boek is het dus allemaal na te lezen.

De concurrentie hield iedereen scherp

De inleiding van Aad bevat een aantal behartenswaardige opmerkingen, ook in relatie tot de actualiteit. Hij wijst erop dat de actualiteitenrubrieken in het verleden in een felle brandpuntconcurrentieslag waren gewikkeld. Het daaronder liggende eergevoel zorgde voor bijzondere prestaties, scoops en een opmerkelijke profilering. Heel anders dus dan de wens van vandaag om de actualiteitenrubrieken bij elkaar te zetten, zo goedkoop mogelijk te werken, met als groot risico dat de journalistieke keuzes nog meer op elkaar gaan lijken en dit binnen korte tijd tot de conclusie zal leiden dat EEN actualiteitenrubriek wel voldoende is en ieder geval goedkoper.

Journalistiek deint mee op waan van de dag

“Het is opvallend”, schrijft Aad, “hoe de tv-journalistiek nu meedeint op de maatschappelijke ontwikkelingen en de waan van de dag. Veel van wat de actualiteitenrubrieken in de mediabeginperiode aanpakten werd getekend door een zeker moralisme en betrokkenheid”. Het opgeheven vingertje eiste overigens ook zijn tol. Het publiek werd het zat en een van de toenmalige eindredacteuren verbood het gebruik van het woord “schande” minstens voor een periode van 3 weken. De journalistieke verontwaardiging boette na verloop van tijd aan kracht dus in, de toon werd zakelijker en ook aan het nieuws werd in toenemende mate de eis gesteld dat het moet “amuseren”

 Er mag meer engagement in het nieuws

novaEr mag in het nieuws inmiddels weer wel wat meer betrokkenheid, aldus Aad. “Van mij mogen rubrieken als NOVA, Twee Vandaag en Netwerk, op basis van een eigen visie en een eigen aanpak, een veel steviger dagelijks gevecht met elkaar aangaan”, zo schrijft hij. “Want eerlijk gezegd mis ik die vroegere geÎngageerde aanpak, de concurrentie en het eigen, stevige commentaar op de gebeurtenissen van alle dag”. En verder: “Voor wie de publieke omroep een warm hart toedraagt en vindt dat een democratie wel een onafhankelijke omroep verdient komen er verontrustende geluiden uit Den Haag”. Aanbevolen: “Dit was Brandpunt goedenavond”, uitgeverij ASPEKt, ISBN: 90-5911-482-5

De toekomst van Nederland; dank voor de reacties

PS: Dank voor de vele reacties op mijn vorige weblog over de Nederlandse identiteit. Het is een onderwerp waar ik graag nog op terugkom

 

Ton Verlind

6 reacties op “Dit was Brandpunt, goedenavond
 1. Ekster schreef:

  Cartoons

  Wie de wapens oppakt naar aanleiding van een cartoon is niet goed bij zijn hoofd. Maar wie vindt dat hij zijn vrijheid moet gebruiken om anderen tot in de grond van hun hart te beledigen, met iets wat zo belangrijk voor ze is, evenmin. Vrijheid van meningsuiting is niet ongelimiteerd. Het getuigt van beschaving sommige dingen niet te zeggen of te schrijven! Een discussie waarbij mensen zo op slot slaan schiet zijn doel voorbij.

  Ekster

 2. Willem schreef:

  Cartoons

  Beste Godert, Eis geen moed van een ander, maar betoon hemzelf. Dat kan heel simpel. Hang de betreffende Cartoons voor je raam en idereen zal weten waar je staat. Daar heb je geen statement van Verlind voor nodig!

  Willem

 3. Godert schreef:

  Wees eens moedig, Verlind

  En plaats in je volgende log de bewuste cartoons. Wedden dat je net zo laf bent als 400 miljoen Europeanen?

  Godert

 4. Annie schreef:

  Pluim voor Cor Wijtvliet

  Hoi Repelsteeltje, krijg jij het ook zo benauwd in dit land waarin niks meer mag, alles moet en waarin je vooral alles moet slikken, terwijl de politiek iedere dag wel iets nieuws invoert ten nadele van een groot deel van de bevolking! Het extra’tje van 3 miljard verdwijnt gewoon in de schatkist, de kamerleden in Den Haag willen compensatie vanwege de zorgverzekering, zielig hÈ, ze hebben het al zo moeilijk ! 100 miljoen voor Aghanistan, zou niet erg zijn , als het bij de juiste mensen terecht komt, maar daar heb ik zo mijn twijfels over. Je wordt gewoon besodemieterd waar je bij staat ! En ondertussen maar inleveren., mag ik een teiltje ! En dan nog maar te zwijgen over de staatsgeheimen die te pas en te onpas zomaar ergens rondslingeren ( inclusief kinderporno ) maar dat gaat gewoon de doofpot In !En zo kan ik nog wel even doorgaan, het zijn de witte- borden- criminelen die de dienst uitmaken, BAH ! Echt, ik en vele anderen met mij voelen zich niet meer thuis in deze maatschappij…………maar helaas vluchten kan niet meer! Vandaar Repelsteeltje dat ik heel goed met je mee kan voelen, want hier in dit land dansen wij al zo hard wij kunnen . Sterkte en pluk de dag, wie weet wat er morgen weer boven je hoofd hangt! Groet van Annie.

  Annie.

 5. Repelsteeltje schreef:

  Pluim voor Cor Wijtvliet

  Het is inderdaad om te kotsen. Bijna nergens in Europa wordt het voor Denemarken opgenomen. Kennelijk allemaal bang voor represailles en bomaanslagen. Zestig jaar geleden zijn miljoenen mensen gesneuveld voor onze vrijheid (van meningsuiting) en kijk eens hoe het wordt verkwanseld. Kijk eens hoe bedreigingen van deze vrijheid met afgewende blik worden bejegend. Godsamme… wat een klotewereld is dit aan het worden. Door religieuze fanatici die een steeds grotere en homegenere groep vormen (islam) en een slap en zwak antwoord daarop van de vrije, wetsterse wereld. Ik wil weg! Is er leven op Pluto? Kun je dansen op de maan?

  Repelsteeltje

 6. Cor Wijtvliet schreef:

  Cartoons

  Heeft de KRO al stelling genomen tegen de druk van de Islam op Denemarken om excuses te geven voor de 12 cartoons over Mohammed. Of doet de KRO net zoals zovele andere omroepen en andere media of de neus bloedt. De opstelling van de Nederlandse media laat zeer te wensen over. Lafheid is hier de juiste omschrijving.

  Cor Wijtvliet

Geef een reactie