Presentatoren moeten boetes zelf betalen vinden CDA en PVV…

geldDeze week praat de tweede kamer over de Mediabegroting. Het is een mooie tijd voor zo’n debat, nu Europa op instorten staat omdat we bij het ontwerp van de Europese Gemeenschap wel goed op de materiële belangen hebben gelet, maar iets te weinig op de culturele verschillen.

Goed moment voor een fundamentele visie op publieke omroep

Welke rol kan de publieke omroep spelen in deze zware tijd, bv in een goede informatievoorziening c.q. het bijeen houden van de eroderende Nederlandse samenleving? Wat kunnen de publieke betekenen voor het stimuleren van goed burgerschap. Welke rol zouden de omroepen moeten nemen in de discussies over onze opvoedingscrisis. Hoeveel geld hebben we daar voor over en hoe kan dat het best besteed worden? Veel aanleiding voor een fundamentele discussie over de inrichting en taak van de publieke omroep. Dus was ik benieuwd wat onze politici-in-het-nauw (de dreigende deconfiture van het financiële en economische stelsel waarin we jarenlang zo hebben geloofd is immers niet niks) als hoofdthema zouden kiezen in dit dossier.

Slecht gevoel voor essentie

npoToen ik vanmorgen de voorpagina van De Telegraaf opsloeg was ik geheel gerustgesteld. “Presentatoren betalen boetes maar mooi zelf”, kopt de krant. CDA- en PVV hebben kennelijk de hoofdlijn in het omroeppolitieke debat inmiddels gevonden! Ze zien het vooral als een probleem, dat presentatoren zich in hun zoektocht naar jonge kijkers (een nadrukkelijke opdracht van Den Haag) soms te buiten gaan en daarvan de rekening bij u en mij deponeren. Zo ramde BNN-presentatrice Yolanthe Cabeau met een auto een flitspaal, trok Nicolette Kluijver in de trein aan de noodrem en luisterde BNN RTL Boulevard-presentator Albert Verlinde af, leidend tot een juridische veroordeling en een boete. “Te gek voor woorden”, zegt de woordvoerder van het CDA. Een pakketbezorger van TNT moet zijn snelheidsovertredingen ook zelf betalen, waarom mogen de presentatoren van de publieke omroep hun boetes voor wangedrag (ook al wordt het begaan als onderdeel van een programmaformat) dan declareren op conto van de belastingbetaler. Je zou die vraag ook kunnen stellen als het gaat om de publieke omroep als marketing machine voor Jan Smit c.s., maar dat is misschien een thema dat niet zo lekker ligt.

De toon is gezet

De toon is gezet, de discussie over de publieke omroep tot zijn blote essentie teruggebracht. Complimenten voor zoveel visie! Ik denk dat het ook wel goed komt met die economische crisis.

 

Ton Verlind

Geef een reactie