De wording van een boek… (Verliefd op Mevrouw De Wit)

Dit wordt een week, die afwijkt van normale weken. Zondag 13 maart is in de boekhandel in Baarn de officiele presentatie van mijn “eerste” boek; “Verliefd op Mevrouw De Wit”. Dat boek begon als een grap: ik maakte aantekeningen van de belevenissen met onze hond Lumi en de manier waarop ze ons leven op zijn kop zette. Het manuscript kwam in de garage te liggen. Na lange tijd las ik het en bleef ik het lezen tot het uit was. “Het is een boek”, dacht ik. Ik liet het lezen aan kritische relaties, ze deden suggesties om het te verbeteren. Ik zocht en vond een uitgever: Fontaine in ‘s Graveland. En nu sta ik dus met 202 bladzijden in mijn hand, die vandaag bij Jansenbinders in Leiden tot een echt boek zijn verlijmd. Misschien kinderachtig na zoveel jaren journalistiek werk, na honderden geschreven artikelen en dito televisiereportages, maar ik voel toch een zekere trots.

verliefd op mevrouw de wit

Gastvrije ontvangst bij Jansenbinders

Omdat ik de bezoekers van de boekpresentatie middels een video iets wil laten meebeleven van de wordingsgeschiedenis heb ik vorige week gefilmd bij A-D Druk in Zeist, waar de tekstpagina’s en de cover van de persen rolden en ik allervriendelijkst werd rondgeleid door Pim Knoop. En vanmorgen dus bij Jansenbinders in Leiden, waar ik een VIP-behandeling kreeg van directeur E. van den Bergen. Het was opnieuw een bevestiging, dat een hond je op de vreemste plekken brengt. Ditmaal was hoofdpersoon Lumi er niet bij, maar ik stond daar in die binderij dank zij haar. De binderij in Leiden wordt gerund door 4 jonge ondernemers, die het bedrijf kortgeleden van de ondergang redden en een succesvolle doorstart maakten. Het is de concurrentie uit Azie, die deze Nederlandse sector de das om doet. Ik heb de opkomst van China nog nooit zo als hete adem in de nek gevoeld dan via het verhaal van Jansenbinders in Leiden. Dit wordt een spannend jaar voor ze. Ik vind het leuk, dat ik met mijn eerste oplage van 2000 exemplaren een bijdrage kan leveren aan de continuiteit van het Nederlandse bedrijfsleven, hoewel ik vermoed dat het een druppel op een gloeiende plaat is. Desalniettemin een goede reden om A-D Druk, Jansenbinders en mezelf veel geluk te wensen met deze verschijning. Zeer onder de indruk ook wat ik in dat bedrijf zag. Er gaan stapels pagina’s de machine in en een paar honderd meter verderop wordt er een kant-en-klaar boek uitgebraakt.

Hondenliefde bindt

De lijmmachine loopt een paar keer vast. De productieleider kijkt me veelbetekenend aan. “Ik hoop dat het met je boek beter gaat”, zegt hij met gevoel voor understatement. Een van de mannen die de kant-en-klare-exemplaren controleert onderbreekt zijn werkzaamheden. Zijn blik dwaalt van de cover naar mijn gezicht. Hij kijkt me strak aan. “Dat bent u”, zegt ie. Ik ontken het niet, maar moedig hem aan “Verliefd op Mevrouw De Wit” te lezen. “Hebt u die hond nog?”, vraagt ie. Ik antwoord bevestigend. Kortgeleden heeft hij zijn boxer moeten laten inslapen. Zijn gezicht betrekt als hij mij het verhaal vertelt. Opnieuw ervaar ik: hondenliefde bindt.

verliefd op mevrouw de wit

De ster uit de show ontspant zich

Thuis in Hilversum is de hoofdpersoon uit het boek, onze 7-jarige Zwitserse Witte Herder Lumi zich van geen kwaad bewust. Ze is net loops geworden, dus het is onzeker of ze zondag bij de officiele boekpresentatie aanwezig kan zijn. Het lijkt haar niet te deren. Ze zet haar tanden in een pensstaafje en vermaalt de gedroogde koeienmaag tussen haar sterke tanden. Voor wie wil, kan de komende dagen op deze weblog de introductie van “Verliefd op Mevrouw De Wit” blijven volgen. Het boek bestellen mag ook: www.dogtime.nl. Vanaf de 21ste bovendien in de boekhandel.

 

Ton Verlind

3 reacties op “De wording van een boek… (Verliefd op Mevrouw De Wit)
 1. Astrid schreef:

  Beste Ton,
  Het is inmiddels verder in de tijd en ik hoop dat jullie nog kunnen genieten van het gezelschap van Lumi. Ze is dan nu wel een oude dame.
  Wij hebben net onze eerste liefde ontdekt, een 5 jarige dame en zouden dol graag je boek lezen. Maar ja, nergens meer te krijgen. Misschien tijd voor een volgende druk? Ik hoop het.
  Groet, Astrid

 2. Bart van Groen schreef:

  Bol

  Beste Ton, Gisteren bij Bol besteld. Wij zijn verliefd op onze Sara. Ik ben erg benieuwd naar je boek. Groeten, Bart

 3. Katja schreef:

  Uitzending Pauw en Witteman

  Beste Ton, Ik heb net de uitzending gekeken van Pauw en Witteman over mevrouw de Wit. Ik wil u graag complimenteren. Ik heb zelf een zwitserse witte herder, en ben kynologisch instructeur en ik ben erg blij dat er ook eens iemand op tv zegt dat een hond mentale uitdaging nodig heeft maar ook durft te zeggen dat Cesar Millan soms (best wel vaak) een vrij harde aanpak heeft. U kreeg een aantal vragen wat betreft het consequent zijn en die heeft u erg goed beantwoord. Hopelijk zorgt de uitzending en het boek inderdaad voor vrolijkere honden, omdat mensen beseffen dat de hond meer nodig heeft dan een blokje om.

Geef een reactie