Binnen de EU liever de rotzak die met de oplossingen komt, dan het braafste jongetje van de klas.

Ik heb in de debatten over Europa een sluitende redenering proberen te vinden voor meer of minder Europa. Het is niet gelukt. De argumentatie vloog alle kanten op: geen lijn te ontdekken in die Europa-discussie. Zo blijkt de VVD in Brussel VOOR en in Den Haag TEGEN Europa te zijn en leggen de zwalkende liberalen het lot tegelijk in handen van de meest overtuigde eurofiel van het begin van deze eeuw: Guy Verhofstadt. Is D66 PRO Europa, maar vlak voor de verkiezingen ook weer een beetje TEGEN om ook zoveel mogelijk eurosceptici binnen het D66 kamp te krijgen. Intussen is premier Rutte als VVD-coryfee vlak voor de verkiezingen ineens VOOR slechts 5 kerntaken, oh nee, toch weer niet. Het worden er 7 na een debat-op-hoge-poten in de tweede kamer.

Europa is goed voor de werklgelegenheid, maar hoe zit het dan met onze 700.000 werklozen? De werkloosheid mag van de PvdA niet hoger dan 5%, maar hoe gaan we dat realiseren? Europa is van de economische groei, maar dan vooral voor de economie van de grote internationale bedrijven die nauwelijks belasting betalen. Europa is van de Nederlandse boeren, die met 2 miljard worden gesubsidieerd, terwijl ik dat als kleine ondernemer eigenlijk ook wel zou willen. Europa is van de vrede en veiligheid, oorspronkelijk bedacht om Duitsland in het gareel te houden. Dat lukte ook in eendrachtige samenwerking tussen de oorspronkelijke zes. De enige oorlog die we in Europa na 1945 hebben gekend was die in Yoegoslavie en daar werd vooral door interventie van de Amerikanen een eind aan gemaakt. Europa is van de herverdeling van welvaart: dat wil zeggen WIJ betalen en ZIJ krijgen, maar het is niet helemaal duidelijk wat WIJ daarvoor dan in de plaats krijgen. Europa is van de topsalarissen en de megalomane ambities van politici, die zich voortdurend in de lange termijn effecten vergissen, uitsluitend gericht zijn op snel gewin en de rekening voor toekomstige generaties laten liggen. Europa is van de concurrentie tegen China en Brazilië, gebaseerd op een groeimodel waarvan we weten dat het na uitputting van de hulpbronnen zal vastlopen. Die nieuwe economieën denderen ons voorbij, maar ze bereiken hun fabelachtige snelheid op een weg die doodloopt.  Europa bracht ons welvaart, omdat we daardoor internationale handel kunnen bedrijven, maar dat deden we al in de tijd van de VOC. What’s new? Europa is vooral van de grootdenkers die elkaar in alles tegenspreken omdat ze het ook niet weten.

De EU is dus vooral van de drogredenen en dan kun je beter vertrouwen op je eigen gezonde verstand. Het is een ongewis avontuur, waarvan niemand weet hoe het afloopt en waartoe het leidt. Nederland uit de Europese Unie: het lijkt me geen verstandig besluit. Gulden terug: symboolpolitiek zonder betekenis. Pas op de plaats: jawel, laten we even de tijd nemen om na te denken over de vraag wat precies de eindbestemming is van deze doordenderende trein.

Almaar groter is voor de toekomst geen oplossing. Slimmer wel. In de mainstream zullen we uiteindelijk verzuipen. Laten we binnen Europa een exclusieve positie kiezen: die van vrijdenker, braintrust, laboratorium, de plek waar de onorthodoxe oplossingen voor de toekomst worden bedacht. Los van protocols, ambtelijke regels en het knellende keurslijf dat de Europese Unie ook is. Niet het braafste jongetje van de klas, maar de rotzak die in het schuurtje achter het huis de oplossingen van de toekomst bedenkt. Jort Kelder zei eerder in een interview dat ik met hem had: we moeten de Chinezen met hun handelsgeest niet vrezen. Het unique selling point van de polder is onafhankelijkheid, creativiteit, zelfstandigheid. We zijn in staat het verschil te maken. Dát waarin we goed zijn moeten we niet laten verbleken in een grote pan met smakeloze soep, die door de verantwoordelijke koks vooral wordt geprezen omdat het veel en goedkoop is en vooral het keukenpersoneel er zoveel plezier aan beleeft.

Dus niet uit de EU, maar wel een meer onafhankelijke positie. Dat eigenwijze past meer bij onze volksaard dan het dociele waartoe het meer en meer neigt.

Geef een reactie