Bespreking van ‘Een schitterende slangenkuil’ door Biblion.

Of een boek wel of niet in de bibliotheek terecht komt is toch een soort ijkpuntje. Voor ‘Een schitterende slangenkuil’ geldt: inderdaad binnenkort beschikbaar via de bibliotheken. Mirjam Scholten schreef voor Biblion, organisatie van bibliotheken, onderstaande recensie. Dank voor deze mooie aanbeveling…

Het boek beschrijft een halve eeuw journalistiek, waarin auteur en journalist Ton Verlind (1950) onder meer bij KRO’s Brandpunt werkte. Het bestrijkt de periode vanaf toen de krant nog een meneer was tot het hectische heden. Het gaat over integriteit, het weerstaan van druk door politici en voorlichters, het oordeel van te gezagsgetrouwe collega’s. Het is het persoonlijke verhaal van de journalist, die jong het vak leerde, ging beseffen hoe belangrijk journalistieke integriteit is en er ook zelf weleens mee worstelde. Hij beschrijft spraakmakende belangrijke gebeurtenissen, zoals de zogeheten hoofdenaffaire – handel in delen van het lichaam. De auteur ziet de journalistiek als laatste verdediging van de democratie. De fusies onder de omroepen vindt hij een vergissing, vanwege het verlies van identiteit en pluriformiteit. De schrijfstijl is degelijk, sober, soms nogal droog. Hoe dan ook is de inhoud interessant. Een geslaagde terugblik op vijftig jaar Nederlandse journalistiek door iemand die recht van spreken heeft. Oudere lezers kunnen hun geheugen opfrissen. Jongeren, zoals studenten journalistiek, kunnen de publicatie benutten als een leerzame inkijk achter de schermen. Bevat een aantal zwart-witfoto’s. 
Recensent: Mirjam Scholten 

Een schitterende slangenkuil : 50 jaar journalistiek / Ton Verlind. – Eerste druk, [Hilversum] : Tens Media, juni 2021. – 382 pagina’s : foto’s ; 22 cm.

1 Reactie op “Bespreking van ‘Een schitterende slangenkuil’ door Biblion.
  1. Ferd Claassen schreef:

    Proficiat Ton

Geef een reactie