Assistentiehond: verschil tussen leven en dood.

KLIK HIER ALS JE LIEVER EEN VIDEO ZIET DAN DEZE WEBLOG LEEST

Alle organisaties,Melanie_bank die van mijn kennis als media-adviseur gebruik maken zijn me even lief, maar soms springt er zomaar een bovenuit. Zo’n organisatie is Bulters Mekke assistancedogs, opgericht door Erika Bulters en Joop Mekke.

Weer zelfstandig dank zij de hond

Ze helpen mensen met een lichamelijke of psychiatrische beperking hun eigen assistentiehond op te leiden. “Je eigen hond”: het klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Daarom is dit een mooi concept: de hulpvragers leiden met begeleiding hun eigen assistentiehond op, helemaal afgestemd op de specifieke behoefte. Eigenlijk is dat een positieve vertaling van het begrip “participatiesamenleving”. Deze assistentiehonden helpen kwetsbare mensen weer volledig en zelfstandig te participeren. Jammer alleen, dat deze opleiding vaak niet wordt vergoed en daarom wil Bulters Mekke meer bekendheid krijgen, in de hoop en verwachting dat dit meer sponsors oplevert.

Waarom zelf opleiden?

Wat is het verschil met andere hulphond-opleidingen? Meestal krijgen die een standaardtrainingstraject, waarin ze ook veel dingen leren die gegeven de specifieke omstandigheden niet nodig zijn. Zo’n hulphond is niet je eigendom, maar je krijgt ze in bruikleen. De hulpvrager moet maar afwachten of er een match is en na een aantal jaren wordt de hond, waaraan je zo gehecht bent geraakt ook weer weggehaald en vervangen door een andere hond. Vaak is dat een traumatische ervaring. Bovendien: als je weet hoe je een hond moet opleiden, hoef je niet steeds een beroep te doen op deskundigen. Dus voorzagen Erika en Joop in een toenemende behoefte: ze helpen nu jong en oud bij het opleiden van hun eigen assistentiehond. Hij komt al vanaf pup, hij is eigendom, je mag een hond naar keuze nemen, samen doorlopen hulpvrager en assistentiehond als team hetzelfde opleidingstraject. Alleen al het opvoeden van een pup blijkt bij mensen met een psychiatrische beperking helend, zelfs levensreddend te werken.

Verbluffende resultaten

Het leidt tot verbluffende resultaten. Zoals bij Afghanistan-veteraan Servie, die aan een post traumatisch stress syndroom leidt en tot voor kort dacht dat zijn partner voor de militaire inlichtingendienst werkte en zijn moeder vergif in zijn koffie deed. Hij was zo gestresst dat hij bij het minste en geringste iemand in elkaar sloeg en zo wanhopig dat hij een zelfmoordpoging deed. Tot hij op Youtube kennismaakte met het idee van een assistentiehond bij een Amerikaanse veteraan. Niemand wilde hem helpen zijn Hollandse herder op te leiden tot assistentiehond tot hij in contact kwam met Bulters Mekke.Samen vormen ze nu een succesvol stel. Servie durft dank zij assistentiehond Dakota weer de straat op.

Of Melanie. Ze krijg een aantal epilepsie-aanvallen per week en daardoor schieten haar gewrichten uit de kom. Haar assistentiehond Snow (Zwitserse Witte Herder) voelt de aanvallen aankomen, waarschuwt haar, waarna ze een veilige plek kan zoeken. Hij brengt haar haar medicijnen  en drukt de hulpknop in, zodat er iemand kan komen helpen.

Veel meer mensen zouden geholpen kunnen worden

Hond en hulpvrager groeien samen op en worden zo onafscheidelijke teams. Erika en Joop zorgen er voor dat 20 tot 30 mensen per jaar zo hun zelfstandigheid terugkrijgen. De opleiding van zo’n team is niet goedkoop: 20.000 euro per hond. Maar dat is de helft van wat een standaard-labrador aan opleiding kost volgens de gangbare methode van eerst in een gastgezin, dan naar een opleidingsinstituut voor een round-up training en dan pas naar het nieuwe baasje, waar hij dan na 6 jaar ook weer weg moet. In onderstaande video wordt uitgelegd wat de Bulters Mekke-methode precies inhoudt. Breng deze methode onder de aandacht van mensen met een beperking die een maatje wel kunnen gebruiken. De komende tijd komen er ook video-reportages met ontroerende en blijmakende resultaten. In de hoop en verwachting, dat er meer geld beschikbaar komt om meer teams te helpen.

 

START VIDEO

Geef een reactie