Anne-Marie niet opgewassen tegen Rutger

Burgemeester Anne-Marie Jorritsma, tevens vz. van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, krijgt het in de social media zwaar te verduren vanwege haar mediaoptreden tijdens de introductie van de “Koningsspelen”. Na afloop weigerde ze een interview met Rutger Castricum, omdat Pownews in haar ogen respectloos opereert. Er ontstond een genante vertoning toen de burgemeester aan het intimiderende optreden van Rutger probeerde te ontkomen en uiteindelijk een gebouw invluchtte, daarbij beschermd door een onbekende man. Zo werd weer een nieuw “vogelaartje” geboren. De score staat nu op 3: Ella Vogelaar, Job Cohen, Annemarie Jorritsma. Je zou bijna zeggen: met dit optreden staat voor mevrouw Jorritsma gezien de ervaringen met Ella en Job, de afloop al vast…

Bestuurder zonder verhaal

Het is een beschamende vertoning met verschillende aspecten. Jorritsma is openbaar bestuurder en moet in mijn visie vragen van alle journalisten beantwoorden, niet alleen van haar vrienden. Ook De Telegraaf opereert soms respectloos, maar dat zal voor Jorritsma toch geen reden zijn om journalisten van deze krant niet meer te woord te staan. Ze wekt de indruk een bestuurder te zijn zonder verhaal, die deze tijd niet begrijpt. Behoorlijk regentestk en daarmee niet (meer) toegerust voor haar taak. Castricum laat dat vlijmscherp zien en dient daarmee in mijn ogen een journalistiek doel.

Ego, groter dan een olifant

Tegelijk heb ik ook wel moeite met de manier van opereren van Rutger. Er kan twijfel bestaan over zijn bedoelingen. Hij heeft een ego, groter dan een olifant en dat is meer leidend dan zijn behoefte om “wantoestanden” aan de kaak te stellen. Het heeft vaak ook iets heel persoonlijks. Als je niet doet wat Rutger wil, probeert hij je te vloeren. Maar ja: zoals burgemeester Aboutaleb van Rotterdam in dezelfde uitzending van Pownews zei (daarmee subtiel afstand nemend van zijn collega Jorritsma): “Ik vind dat ik op alle vragen moet kunnen antwoorden, ook al komen ze me niet uit. Want het is mijn vak!”.

Wat is het maatschappijbeeld van Powned?

Dit hele gedoe laat zien dat er een enorme kloof aan het ontstaan is tussen de huidige generatie en de oude bestuurders. Van de huidige generatie begrijp ik wel dat ze de dingen anders willen, maar ik begrijp niet WAT ze anders willen. Misschien dat Pownews zich iets meer kan inspannen om dat duidelijk te maken. En veel van onze huidige bestuurders zijn de verbinding met de samenleving kwijt. Die enorme verwarring werd voortreffelijk weerspiegeld in dit stukje televisie. Met “beschaving” heeft het allemaal niet veel te maken…. Mijn advies aan Jorritsma: loop niet weg, maar oefen op een goed verhaal.

 

Ton Verlind

Geef een reactie