Amsterdamse politie haalt voorlichting terecht weg van de rode loper

‘Ellie Lust is een toptalent in woordvoering en een toonbeeld van een moderne reputatiebouwer’, zegt ex-collega, voormalig verzekeringswoordvoerder en nu directeur van het Amsterdamse pr-bureau Q&A Jan Driessen in een van zijn tweets. Hij noemt het vervolgens een ‘benepen en domme actie’ van de Amsterdamse politie om haar de wacht aan te zeggen.

Ellie Lust heeft onmiskenbaar verdiensten voor de Amsterdamse politie. Ze gaf het korps een gezicht, kon helder formuleren, was niet bang, wekte de indruk de materie altijd en overal tot in de puntjes te beheersen en de informatiebehoefte van het publiek te begrijpen en ze lag goed bij televisieredacties die haar ongetwijfeld een stoer wijf vonden met oorbellen én politiepistool. Tot zover alles goed.

Waar liep het mis?

Maar het liep mis, daar waar het ook met haar illustere voorganger Klaas Wilting misliep: televisie verandert mensen. Doe je het goed dan word je populair en snel verlies je het contact met jezelf. Door alle complimenten vervaagt het zicht op de werkelijkheid, je gaat je een onaantastbare ster wanen en je denkt dat je het gelijk aan je kant hebt simpel omdat jíj het bent.

Klaas Wilting kon niet met die weelde omgaan. Zijn loopbaan liep vast in het moeras, al wist hij dat lange tijd met handigheid te maskeren. En met Ellie gebeurt nu hetzelfde.

Naarmate haar ster stijgt, vermindert haar professionele geloofwaardigheid. Een televisiester als voorlichter van de Amsterdamse politie en dat benoemen als voorbeeld van goed en modern reputatiemanagement, zoals Jan Driessen doet, getuigt van (randstedelijke?) wereldvreemdheid. Als je dat doortrekt kunnen we Dries Roelvink misschien premier maken. Het zou de populariteit van de regering vergroten, maar de politieke overtuigingskracht verminderen.

Ellie had teveel rollen

Ze deed goed werk toen ze haar rollen nog niet door elkaar haalde en vooral als VOORLICHTER functioneerde, maar inmiddels weet niemand meer met welke Ellie je te maken hebt: de activiste, de televisiepresentator, de politievrouw, het lid van de Hilversumse mediacoterie. Ook de Hilversumse talkshows hebben boter op het hoofd: hoe konden ze nog met afstand en kritisch naar de Amsterdamse politievoorlichting kijken nu die werd verzorgd door een lid van de eigen extended televisiefamilie?

Al die functies laten zich dus niet verenigen en wie dat niet ziet mist een verbindinkje met de samenleving.

Blijf weg van de rode loper.

‘Ton’, schrijft voorlichtingstycoon Jan Driessen op Twitter; ‘Dat is echt heel ouderwets denken over het vak voorlichting. Ga eens mee met de tijd! Bedrijven en voorlichters dienen midden in de maatschappij te staan en daarbij alle communicatiemiddelen te gebruiken’.

Uit heel veel publieksreacties blijkt dat veel mensen de onverenigbaarheid van haar functies beter begrijpen dan Ellie en Jan Driessen .

Jan heeft gelijk als hij zegt dat bedrijven midden in de samenleving moeten staan en dat geldt zeker voor instellingen die met de democratie te maken hebben. Maar het betekent vooral dat hun LEIDERS een goed gevoel voor communicatie moeten ontwikkelen en op de voorgrond moeten treden. De rode loper is daarvoor niet de juiste plek. Daarom deze oproep! Houd de voorlichting in het vervolg weg uit de sfeer van de showbusiness,want die wereld van opgepoetste ego’s en nep verhoudt zich niet met de ernst van het politiewerk. Dan maar wat minder populair.

TON VERLIND

 

 

2 reacties op “Amsterdamse politie haalt voorlichting terecht weg van de rode loper
  1. Helemaal mee eens, Ton.

  2. Harry Splinter schreef:

    Eens

Geef een reactie