Ambtenaren manipuleerden: Volkskrant mist zijn eigen scoop

Opmerkelijk hoe weinig aandacht De Volkskrant zelf gaf aan de belangwekkende onthulling dat ambtenaren van minister Hugo de Jonge tijdens de corona-crisis aan ic-deskundige Diederik Gommers -volgens diens zeggen- vroegen te verklaren dat er tijdig 1600 ic-bedden zouden zijn terwijl Gommers moest toegeven dat hij er geen idee van had of dit klopte.

Druk

Onder druk noemde Gommers dit getal tegenover de ambtenaren wèl, waarna Hugo de Jonge er in het kamerdebat met bronvermelding goede sier mee kon maken. Leugentje om bestwil of een vergaande vorm van manipulatie? Ik kies voor deze laatste kwalificatie.

Gommers onthult het dit weekend in een interview met De Volkskrant, waarna de redactie het feit achteloos laat passeren. Dat mag je toch wel zeggen als zo’n bericht de voorpagina niet haalt. Opvallend is ook dat Diederik Gommers zich tegen zijn zin voor een politiek karretje liet spannen. Maar het siert hem dat hij de gang van zaken in ieder geval heeft onthuld.

Lijsttrekker verkiezing

Even opvallend als de misser van De Volkskrant (de Tweede Kamer vals voorlichten wordt doorgaans als een doodzonde gezien)  is het feit dat het NOS Journaal van 20.00 uur met geen woord repte over de uitspraak van de  ic-deskundige, hoewel die onthulling niet alleen op zich al nieuwswaarde heeft maar ook nog bijzondere betekenis in het licht van de lijsttrekker-verkiezingen bij het CDA. Bij die verkiezingen gaat het tussen Hugo de Jonge als lijsttrekker of Pieter Omtzigt. Parlementair verslaggever Xander van der Wulp stond er in Het Journaal wèl uitvoerig bij stil, maar verwees niet naar de uitspraak van Gommers die ochtend..

De Volkskrant-redactie die tijdens de crisis de plank eerder missloeg door de impact van de corona-crisis op ouderen te zien als een nuttige opruimactie, had kennelijk een off-day en miste de betekenis van de eigen onthulling.

TON VERLIND

4 reacties op “Ambtenaren manipuleerden: Volkskrant mist zijn eigen scoop
 1. Rob Tibboel schreef:

  Ik vertrouw Hugo de Jonge niet. Als ik naar zijn ogen kijk, dan weet ik genoeg. Een strenge ARP `er om het netjes te formuleren.

 2. Bart schreef:

  Eerder al gaf de eindredacteur van De Volkskrant in een interview aan (NPO, Spraakmaker, Radio 1) ten allen tijden te communiceren in lijn met de officiële richtlijnen van de overheid:

  “Als de angst zo groot is moeten we echt wel proberen om met een mond te spreken.”

  Interviewster: “We moeten toch niet alles voor zoete koek slikken?”

  “Normaal niet, maar als de angst groot is vind ik het van belang dat we proberen het eens te worden en niet tegenstellingen uit te vergroten.”

  Zijn — logische klinkende redenatie — is gebaseerd op ‘delusional thinking’. Gebaseerd op ‘angst,’ niet op moed. Het is wat kort door de bocht gesteld: angst leidt tot propaganda. En dat is De Volkskrant niet geheel vreemd. (Afgelopen week kwam uitgebreid een vertegenwoordiger van de Europese brancheorganisatie voor installatietechniek en luchtbehandeling aan het woord om een nieuw verdienmodel voor Bouwend Nederland ‘in de markt te zetten’. Na ‘Nederland Isoleert’ stevenen we nu af op ‘Nederland Ventileert’.)

  Voor Hugo de Jonge geldt, dat hij vast en zeker een heel aardige man is en een goede buurman en vriend voor zijn vrienden, in zijn werk vooral doet denken aan een manische clini-clown die wel heel graag behaagd. Als partijleider zal hij daaroverheen moeten groeien.

  “I am a firm believer in the people. If given the truth, they can be depended upon to meet any national crisis. The great point is to bring them the real facts.”

  Abraham Lincoln

 3. Ferd Claassen schreef:

  Als dit een poging is om Omtzigt een steuntje in de rug te geven heeft het mijn volle support.
  Als dit is om aan te tonen hoe onbetrouwbaar politici kunnen zijn heeft dit mijn volle support.
  Als dit is om aan te tonen hoe sommige mensen zich ten onrechte laten manipuleren door de politiek heeft het mijn volle support.
  Als dit is om aan te tonen dat de journalistiek een stuk kritischer en feitelijker kan dan heeft dit mijn volle support.

 4. Wilma Schrover schreef:

  En dan is de vervolgvraag: miste de Volkskrant bewust of per abuis zijn eigen scoop? En als het bewust was, hangt dat dan samen met de lijsttrekkersverkiezing bij het CDA? Hoewel de media vooral dankzij Omtzigt aan redactionele inhoud komen, is De Jonge toch de voorkeurskandidaat van de CDA-top en het valt me op dat De Jonge beduidend minder kritisch bejegend wordt door de media dan Omtzigt.

Geef een reactie