GroenLinks: wel/niet een nieuwe heup?

Kent u Corinne Ellemeet? Ze is Tweede Kamerlid van GroenLinks, 43 en erg begaan met het lot van 70-plussers. Zoals u weet zal door een logische demografische ontwikkeling weldra een groot deel van Nederland 70-plus zijn. Dat is die groep die in de ogen van Den Haag economisch non-productief is en door sommige partijen steeds vaker gezien wordt als een kostenpost.

Rare wensen

Die ouderen hebben van die rare wensen, bv dat ze ook boven de 65 nog graag serieus genomen willen worden. Het is die groep die zich zeer verantwoordelijk gedroeg door bv 40-jaar lang voor het eigen pensioen te betalen, zodat men later de gemeenschap niet tot last zou zijn. Trouwens ook de lui die de kleinkinderen van school halen, oppassen, het verenigingsleven draaiende houden en als vrijwilliger de schouders zetten onder het maatschappelijke welzijn. Nu het erop aankomt krijgen veel ouderen door Haagse regels en mede door toedoen van GroenLinks niet wat hun beloofd is. Dit kabinet reserveert de 1500 miljard euro in de pensioenpot liever voor mensen als Corinne Ellemeet die te weinig premie betalen maar straks wel willen consumeren uit deze door 70-ers bijeen gebrachte spaarpot. Toegegeven, dit is een wat chagrijnig klinkend zijlijntje dat niet zoveel van doen heeft met wat ik wil bespreken.

Ouderen moeten beter nadenken

Deze Corinne Ellemeet, afkomstig uit een adellijke familie waardoor ze zich Jonkvrouwe mag noemen, wil dat 70-plussers beter gaan nadenken over medische behandelingen die ze nog wel of niet zouden moeten ondergaan. Mevrouw Ellemeet, maakt zich zorgen om de grote belasting die medische handelingen voor ouderen met zich meebrengen. Het kan wel een tandje minder, vindt ze.

Ze pleit er dan ook voor dat geriaters in onze ziekenhuizen zich wat meer gaan inspannen om ouderen ervan te overtuigen dat ze boven de 70 soms beter kunnen afzien van een nieuwe heup of een nierdialyse.  Ze krijgt bijval van de club van geriaters. Een woordvoerder zegt: ‘Het gros van de ouderen lijkt nauwelijks op te knappen, weten we uit onderzoek dat loopt’. ‘Moet je die mensen dan wel vermoeien met die wekelijkse gang naar het ziekenhuis voor die behandeling?’. Geriaters hebben kennis over de impact die behandelingen hebben op ouderen, maar worden zelden betrokken bij de afwegingen. Ik zou zeggen: laat de geriaters dan hun verantwoordelijkheid nemen.

Mooi meegenomen

‘Het gaat er mij niet om dat we kosten besparen’, zegt de GroenLinkser in een uitzending van EenVandaag. Hoewel dat natuurlijk wel een mooie meevaller zou zijn. Deze laatste zin zet ik bewust niet tussen aanhalingstekens, omdat het mijn woorden zijn. Corinne zegt hetzelfde, maar dan in keurig Haags jargon, dus met meel in de mond. Dan klinkt het zo: ‘Het gaat mij vooral om gezondheidswinst AL KAN BESPARING WEL HET EFFECT ZIJN”.

Bezorgdheid is selectief

Hierboven gaf ik al aan, dat de betoonde zorg voor het zielenheil van ouderen er onoprecht uitziet, want op tal van andere terreinen heeft het GroenLinks van Jonkvrouwe Ellemeet aan mensen boven de 65 geen enkele boodschap. Haar partij werkte eraan mee dat de inkomenspositie van veel ouderen de afgelopen jaren drastisch verslechterde, terwijl de kosten waarmee ze geconfronteerd worden in het kader van de ‘participerende samenleving’ (=alle problemen over de schutting van een ander gooien) almaar stegen. Ik bedoel daarmee dat de zorg van GroenLinks voor ouderen nogal selectief is.

Zinvolle discussie

De vraag of medisch gezien alles wat kan ook moet en zinvol is, zie ik wel als een serieus discussieonderwerp. Dat is een afweging tussen arts en patiënt, laat daar politici vanaf blijven. Ik kan het moeilijk verdragen dat deze discussie wordt gestart door een 40-er. Waar bemoei je je mee? Als de Jonkvrouwe zich richt op existentiële discussies met haar eigen peergroep (bv wat minder vliegen om het klimaat te sparen en zo de maatschappelijke schade te beperken), dan kunnen die 70-plussers heel goed hun eigen afwegingen maken. Ze zijn wel oud, maar niet zo dom als GroenLinks denkt. Ik wil door die partij na mijn zeventigste niet gezien worden als een maatschappelijke last. Mevrouw Ellemeet is gewaarschuwd.

TON VERLIND

 

 

 

9 reacties op “GroenLinks: wel/niet een nieuwe heup?
 1. Sloffeslippert schreef:

  Zou graag willen voorstellen dat een ieder die Groen Links stemt of Lid is van dit Partijtje een vrijwillige verklaring tekend dat zij op 70 jarige leeftijd VRIJWILLIG
  Euthenasie laten plegen,
  Vanwege te dure kosten voor de rest van Nederland.

 2. Lara van Kastel schreef:

  Zo, mevrouw Ellemeet, ik was gister in het ziekenhuis om een knobbeltje weg te laten halen.
  Ik ben vandaag 70 JAAR GEWORDEN.
  Wat fijn.

  Hierna kan ik dood.

 3. C.Donk schreef:

  Heb de TV reportage gezien waarin mevrouw Ellemeet sprak met geriaters en haar welgemeende suggesties deed.
  Heb nog een boekje liggen over de nazi tijd in Duitsland waarin schoolkinderen rekensommetjes moesten maken over de prijs van verzorging van zwakzinnigen en onvolwaardigen en wat dat de staat kostte. Vervolgens berekenen hoeveel huizen van 8000 Reichsmark daardoor niet konden worden gebouwd voor fatsoenlijke Duitse arbeiders die een woning nodig hadden..Uiteindelijk heeft die gedachtenvorming de geesten rijp gemaakt en geleid tot het Duitse Euthanasie programma waarin al voor de oorlog in 1939 begon bijna 30000 patienten doir de staat zijn vermoord

 4. HJ vd Veer schreef:

  Er was een donkere periode in onze geschiedenis waarin precies werd voorgerekend wat de maatschappelijke kosten van een “behinderte” waren….
  Weet deze dame veel….

 5. Hans Gertsen schreef:

  Ton, je slaat de spijker op zijn kop en op een waardige manier, bovendien!

 6. groeningen schreef:

  Pas nog een 85 jarige geweldig zien opknappen na een heupoperatie die in Nederland geweigerd was op leeftijd basis en die in België na een consultatie als zeer dringend werd omschreven en daarna met spoed uitgevoerd . Ze loopt nu weer goed en is weer geheel zelfstandig en redzaam. ze kan weer geheel aan het dagelijkse leven deel nemen. Geweldig om dit te zien .

 7. Wilma Schrover schreef:

  Dit is zo’n foute aanvliegroute. Enerzijds meent men dat een 70-jarige nog genoeg verdiencapaciteit heeft om de AOW uit te stellen, maar als het dan zo ver is, dan zijn medische ingrepen bij die 70-jarige plots een desinvestering.

 8. Heel goed gezegd, Ton!

 9. Ferd Claassen schreef:

  Dit is mij uit het hart gegrepen

Geef een reactie